Radnici Diokija na prosvjedu zatražili hitan sastanak s Čačićem

Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo je pred upravnom zgradom tvrtke, koja ne radi već više od pola godine, a njihovi su čelnici zatražili hitan sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem.

Stožer za obranu Diokija traži da se Vlada hitno uključi u rješavanje problema posrnule kompanije, koja je nekada bila perjanica hrvatskog izvoza jer je više od 90 posto svojih proizvoda izvozila na europsko tržište, i osigura ponovno pokretanje proizvodnje. Jasno je da bez Vlade nema rješenja za Dioki, pa pozivam Čačića da ispuni obećanje i primi predstavnike radnika kako bi omogućili ljudima da ponovno rade i primaju plaće, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Radnici, koji su tijekom prosvjeda ogorčeno skandirali većinskom vlasniku Robertu Ježiću da ode iz Diokija, nisu primili plaće već četiri mjeseca, a proizvodnja je zbog blokade Diokijeva računa zaustavljena više od pola godine. Odlukom HEP-a od 9. siječnja ove godine ograničena je isporuka struje pa sada Dioki više ne može održavati ni hladni pogon proizvodnih postrojenja.

Stožer za obranu Diokija stoga u ime gotovo 900 radnika traži isporuku struje potrebne za proizvodnju, preuzimanje kompanije od najvećih vjerovnika, isplatu zaostalih plaća i osnivanje radne skupine predstavnika Vlade i radnika sa zadatkom pokretanja proizvodnje. Ako se Vlada ogluši na njihove zahtjeve, radnici su spremni izaći na prosvjede izvan kruga Diokija, ako treba i pred Vladu, rečeno je na prosvjednom skupu. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox