Radnici Jadrankamena vratili se na Brač bez službenih automobila

 Radnici Jadrankamena iz Pućišća na Braču nakon prosvjeda na splitskim gradskim ulicama i ispred zgrade Uprave te tvrtke, kojim su ponovno upozorili na teškog stanja u toj tvrtki u stečaju te zatražili povrat službenih automobila visoke klase u Pućišća, trajektom su se vratili na Brač.

Po povratku na Brač kolonom vozila posjećivali smo kuće po otočkim naseljima u kojima žive bivši menadžeri Jadrankamena te trubili kad smo se približili tim kućama, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić. Drpić je u uredskim prostorijama Jadrankamena u Splitu od stečajnog upravitelja Ive Bučana tražio ključeve službenih vozila Jadrankamena kako bi potom radnici ta vozila vratili u Pučića na Brač. Bučan je odbio predati ključeve službenih vozila, nakon čega je Drpić protiv njega podnio kaznenu prijavu u splitskoj policiji. Drpić je tijekom dana sa skupinom novinara posjetio i parkiralište službenih vozila Jadrankamena u prodajnom centru tog poduzeća u Kaštelima.

Na parkiralištu je od deset vozila koje tražimo da nam ih se vrati njih nekoliko danas nedostajalo. Prodajni centar Jadrankamena u Kaštelima je leglo kriminala, a mi smo se za današnjeg posjeta verbalno sukobili s voditeljem tog centra Denisom Eterovićem, ali nije bilo fizičkog sukoba, rekao je Drpić. Najavio je da će skupina radnika nakon uskrsnih blagdana otputovati u Zagreb i tražiti od Vlade rješavanje poteškoća u Jadrankamenu. Ostat ćemo u Zagrebu sve dok se ne pronađe rješenje za Jadrankamen, kazao je Drpić. Prosvjed oko 200 radnika Jadrankamena je drugi njihov prosvjed splitskim ulicama u posljednjih nekoliko dana. Trgovački sud u Splitu 29. ožujka otvorio je stečaj nad tom tvrtkom. Prijedlog za otvaranje stečaja početkom ožujka podnio je predsjednik uprave te tvrtke Vedran Vilović.

Žiro-račun Jadrankamena blokiran je od 5. siječnja ove godine. Po podacima iz rješenja Trgovačkog suda o pokretanju stečaja, na dan 8. ožujka dospjele obveze Jadrankamena prema radnicima za plaće od studenog prošle do veljače ove godine iznosile su 3,4 milijuna kuna, prema dobavljačima 20,1 milijun kuna, prema državnom poračunu za poreze i doprinose 33,5 milijuna kuna, a prema bankama 66,2 milijuna kuna. Po podacima iz privremenog konsolidiranog nerevidiranog finacijskog izvješća za 2011., Jadrankamen je prošlu godinu završio s gubitkom od 21,1 milijun kuna. Po podacima iz to izvješća, matična tvrtka, Jadrankamen iz Pućišća imala je krajem prošle godine 290 zaposlenih. (Hina/HT)

 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox