Radnici RVR-a prosvjeduju zbog neisplate plaća

Stotinjak radnika tvrtke RVR (Redarstvo - vatrogastvo - rasadnik) prosvjedovalo je pred zgradom Uprave tražeći odgovornost čelnih ljudi zbog katastrofalnog stanja u poduzeću te isplatu zaostalih plaća.

Prosvjednici su prozivali predsjednika Uprave Željka Mića, članove Nadzornog odbora i ostale članove Uprave tvrdeći da su glavni krivci što RVR ima porezni dug veći od 24 milijuna kuna i što im nisu isplaćene plaće za lipanj, srpanj i kolovoz, te što su prekinute uplate svih obustava radnika, uključujući i kredite podignute za otplatu udjela. Uzvikujući "Lopovi! Lopovi!" i "Gdje su pare?" prosvjednici su čak pokušali ući u zgradu Uprave ali su ih u tome spriječili redari. Ubrzo nakon toga mirno su se razišli.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač izjavio je da bi udjelničari RVR-a trebali sazvati izvanrednu skupštinu društva i smijeniti sadašnju Upravu te izabrati nekoga tko će možda uspjeti izvući tvrtku iz krize, jer to Mić i njegovi suradnici nisu u stanju. RVR je kao bivša tvrtka kćer HŽ-a 2007. krenula u proces privatizacije, pri čemu su radnici obmanuti da će im tvrtka otplaćivati veći dio kredita koji uzmu za otkup udjela. Mnogi su nasjeli i zadužili se, a sada ne mogu sastaviti kraj s krajem, rekao je Forgač. Sadašnja Uprava je kazneno odgovorna za neisplatu plaća, dug Poreznoj upravi i nesolventnost RVR-a. Oni sada čekaju da netko drugi pokrene stečaj, kako bi ga proglasili krivcem za propast tvrtke, ali i zato što žele biti "zadnji koji će ugasiti svjetlo" da nitko iza njih ne vidi što su radili, ustvrdio je Forgač.

Uprava se pak oglasila priopćenjem u kojem tvrdi da je prosvjed apsurdan jer je RVR d.o.o. u 100-postotnom vlasništvu samih radnika, pri čemu nijedan vlasnik udjela ne prelazi jedan posto, tako da prosvjednici zapravo protestiraju protiv sebe i svojih odluka.

Uprava tvrdi da je RVR u poslovnim problemima jer ne može naplatiti potraživanja od naručitelja usluga koji su u sustavu HŽ-a, te da su svi njezini napori usmjereni na naplatu potraživanja kako bi se osigurao reprogram poreznog duga i isplata zaostalih plaća. (Hina/HT)

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox