Radnicima zabranili ulaz u tvrtku i zaposlili druge na određeno vrijeme

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Pred ulazom u osječku Pivovaru okupilo se 20-tak radnika, koje je, kako kažu, Uprava, kao neraspoređene, stavila na 'minimalac' i poručila da ne moraju dolaziti na posao, a na njihova radna mjesta zaposlila radnike s ugovorima na određeno vrijeme. 

Predsjednica Radničkog vijeća Mirela Lozančić kazala je kako je Uprava, uz obrazloženje da je riječ o reorganizaciji i restrukturiranju tvrtke, odlučila da ukupno 55 radnika s ugovorima na neodređeno vrijeme više nisu obvezni dolaziti na posao, a radnicima koji su danas došli na posao zapriječen je ulaz u tvrtku.

Najavila je kako će Radničko vijeće najprije uputiti zahtjev za zaštitu prava, a nakon toga i sudsku tužbu ukoliko poslodavac ne odustane od ove odluke. Kazala je kako je od Uprave tražila elaborat o restrukturiranju tvrtke i obrazloženje za ovakvu odluku, jer rezultati govore da tvrtka pozitivno posluje, ali nisu dobili odgovor. Bivši predsjednik Radničkog vijeća Darko Andrašek odluku Uprave nazvao je nezakonitom i nedopuštenom, na što je, kako tvrdi, Upravu upozorilo i Radničko vijeće.

Voditelj županijskog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS) Anto Bošnjak kazao je kako radnici već dulje vrijeme bezuspješno pokušavaju uspostaviti dijalog s Upravom te da nije moguće da radnici s ugovorima na određeno vrijeme zamjenjuju radnike koje imaju ugovore na neodređeno vrijeme. Dodao je kako je HUS savjetovao Radničkom vijeću pravnu pomoć stručnjaka za radno pravo i očekuje se da će to i napraviti. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox