Raste broj kontaminiranih goveda u Japanu

Nova skupina od 850 goveda za koje se sumnja da su hranjena radiaktivnom rižinom slamom zabilježena je u nekoliko japanskih prefektura, čime se broj kontaminiranih goveda isporučenih po cijeloj zemlji popeo na 1.500 grla, objavili su japanski mediji.

 

Istraživanja vlasti ukazuju da je najmanje 835 goveda poslano iz farmi prefektura Iwata, Akita, Gunma, Niigata, Gifu i Shizuoka, navode mediji. Tom se broju dodaje prethodnih 650 goveda iz uzgoja u regijama Niigata, Fukushima, Yamagata i Saitama (u regiji Tokija). U utorak je japanska vlada zabranila prodaju goveda iz prefekture Fukushima nakon što je otkriveno radioaktivno meso, kontaminirano stočnom hranom koja je izložena zračenju iz havarirane centrale Fukushime. Kontrole su se proširile i omogućile otkrivanje drugih slučajeva koji pridonose sve većoj zabrinutosti stanovništva.

Radijacija i dalje raseljava populaciju

U gradu Iwate je u rižinoj slami kojom se hrani stoka otkriven cezij u koncentraciji od 57.000 bekerela po kilogramu, dok je vlada odredila dopuštenu granicu na 300 bekerela. Vlada je uz to preporučila stanovnicima 59 kuća u Minamisomi da napuste kuće jer su tamo razine radioaktivnosti bitno više od maksimalnih dopuštenih. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox