Raste povjerenje građana u Europsku uniju

Povjerenje građana u Europsku uniju naraslo je u odnosu na prije devet mjeseci, a velika većina smatra da Europski parlament najbolje predstavlja Uniju, pokazali su rezultati novog istraživanja Eurobarometra objavljeni na web stranici EP-a.

Ispitanici smatraju da je izlazak na europske izbore najbolji način da se čuje njihov glas. Polovica ispitanih kazala je da je članstvo u EU-u dobra stvar, što je porast za tri postotna boda u odnosu na ranije istraživanje, dok ih četrdeset posto ima pozitivno mišljenje o EU-u, u odnosu na 31 posto iz studenog 2011.

Ljudi su još uvijek podijeljeni oko toga ima li njihovo mišljenje ikakvu težinu na europskoj razini (54 posto smatra da nema, 42 posto da ima), ali 57 posto ih je kazalo da će izlazak na sljedeće europske izbore biti najbolji način da se njihovo mišljenje čuje.

Četvrtina ispitanika zna da će se izbori održati za dvije godine. Pedeset i četiri posto ispitanih kazalo je da bi bilo motiviranije za izlazak na izbore kada bi svaka europska politička skupina predstavila svog kandidata za mjesto predsjednika Europske komisije, prenosi hrt.hr.

Glavni prioriteti građanima su, što nije iznenađujuće, borba protiv nezaposlenosti i stvaranje novih radnih mjesta. Eurobarometrovo istraživanje provedeno je između 2. i 17. lipnja među 26.622 građana iz 27 članica EU-a. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox