Raste rizik od nestabilnosti na tržištima

Tvrtke su sve zabrinutije zbog nepredvidivog poslovnog okruženja koje se očituje u nestabilnim tržištima i rastućim političkim opasnostima poput protekcionizma ili terorizma, pokazuje novi Allianzov barometar rizika. Zabrinuti smo zbog Brexita, Trumpa, predstojećih izbora u EU...

Među ostalim razlozima zabrinutosti navode se digitalne dileme zbog novih tehnologija i cyber rizika te prirodne katastrofe. No i dalje su, već petu godinu zaredom, najveći razlog za zabrinutost gubici zbog zastoja u poslovanju jer oni dovode do značajnih gubitaka prihoda, ali i nematerijalne štete ili nematerijalnih opasnosti poput cyber incidenata i poremećaja uzrokovanih političkim nasiljem, štrajkovima i terorističkim napadima.

"Nepredvidljive promjene u pravnom, geopolitičkom i tržišnom okruženju diljem svijetu ključne su teme rasprave risk menadžera i top menadžmenta. Osim poznatih opasnosti od požara i prirodnih katastrofa, javljaju se novi rizici, a oni zahtijevaju promišljanje i izmjenu postojećih alata za praćenje rizika i upravljanje njima", tvrdi Chris Fischer Hirs, glavni izvršni direktor AGCS-a.

Poduzeća su globalno rangirala cyber napade na 3. mjesto, dok su u Sjevernoj i Južnoj Americi te Europi oni na 2. mjestu, a u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu predstavljaju vodeći rizik. Manja poduzeća podcjenjuju cyber rizike i tek su im na 66. mjestu iako bi utjecaj ozbiljnog incidenta mogao biti puno štetniji upravo za njih.

U Hrvatskoj pak uz promjene u zakonskim aktima, promjene vlasti, gospodarske sankcije, protekcionizam itd., kao najčešće prepoznat rizik na visokom drugom mjestu nalaze se kretanja na tržištu poput nepredvidljivosti, većeg tržišnog natjecanja, spajanja i preuzimanja, stagnacije tržišta te fluktuacije na tržištu i makroekonomska kretanja poput programa štednje, povećanja cijene dobara, deflacije ili inflacije na trećem mjestu. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox