Rastu dugovanja u BiH: Počela isključenja struje

Sarajevsko poduzeće za elektrodistribuciju isključilo je struju, Alti - najvećem trgovačkom centru u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zbog nagomilanog duga za električnu energiju, a istodobno je zbog istog razloga zaprijetila isključenjem gradskog vodovoda s elektrodistributivne mreže što bi Sarajevo ostavilo bez opskrbe vodom.

Prema navodima medija, uprava trgovačkog centra, koji se prostire na više od 24 tisuće četvornih metara, nije platila račune u iznosu od 126 tisuća konvertibilnih maraka (oko 63 tisuće eura).

Unatoč najavama, brojne trgovine koje su ondje otvorene u proteklu godinu dana imale su razmjerno mali promet, što se smatra odrazom sve teže gospodarske situacije u cijeloj BiH.

Dugovanja vodovoda

Znatno veći problem Sarajlijama bi međutim mogla predstavljati dugovanja gradskog vodovoda. Gradska je elektrodistribucija vodovodu dala rok da do 26. listopada izmiri dugovanja u iznosu od 1,8 milijuna KM (900 tisuća eura).

Ogromna dugovanja opteretila su i rad sarajevske gradske toplane, koja ne može naplatiti račune od osiromašenih građana. Zbog toga rastu dugovi prema poduzećima "Sarajevogas" i "BH gas" koja dobavljaju i distrubuiraju plin iz Rusije.

Ta su dugovanja veća od 35 milijuna KM (oko 17 milijuna eura), a vlada Fdeeracije BiH istodobno je pod pritiskom da dopusti povećanje cijene plina za 14 posto što lokalni mediji tumače kao novi financijski udar na osiromašene građane. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox