Ratno profiterstvo stiže na naplatu

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je prijedloge dopune Kaznenog zakona te posebnog zakona o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije, kojima se razrađuje odredba iz prošlogodišnjih izmjena Ustava o nezastarjevanju tih kaznenih djela.

 

Dopunama Kaznenog zakona precizira se da, uz nezastarjevanje kaznenih djela prema međunarodnom pravu, ne zastarjevaju ni kaznena djela utvrđena Ustavom.
Predloženim zakonom o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji propisuje se katalog tih kaznenih djela, počinjenih u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države propisana zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu.

Kaznenim djelima ratnog profiterstva i kaznenim djelima iz procesa pretvorbe i privatizacije u tim (ratnim) okolnostima, među ostalim, smatra se nesavjesno poslovanje, prouzročenje stečaja, zloporaba položaja ovlasti u gospodarskom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza i doprinosa i drugih davanja, prijevara, pronevjera, krivotvorenje službene isprave, nesavjestan stav u službi, primanje i davanje mita, sklapanje štetnog ugovora, izbjegavanje carinskog nadzora i druga.

Kaznenim djelima ratnog profiterstva smatraju se kaznena djela kojima je ostvarena nesrazmjerna imovinska korist podizanjem cijena robe koja je u nestašici, prodajom imovine znantno ispod njezine vrijednosti ili na drugi način iskorištavanjem ratnog stanja i neposredne neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države. Ovi će zakoni staviti točku na 'i' za sve one koji su profitirali, zaradili i stjecali materijalna dobra dok su drugi branili zemlju i gradili slobodnu i demokratsku Hrvatsku - poručila je predsjednica Odbora Ana Lovrin (HDZ). (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox