Ravnopravnost spolova na djelu: Australke smiju u borbene akcije

Pripadnicama australske vojske bit će dopušteno sudjelovanje u borbama, a moći će sudjelovati i u akcijama specijalnih vojnih snaga u Afganistanu, pošto je australska vlada objavila da ukida razlike između spolova kada je riječ o sudjelovanju u svim vojnim akcijama.

Australija, bliska saveznica SAD-a, postat će, nakon Kanade, Novog Zelanda i Izraela četvrta zemlja koja će omogućiti sudjelovanje vojnikinja u borbenim akcijama, ukoliko prođu testove fizičke sposobnosti, izvijestio je australski ministar obrane Stephen Smith.

Ako je žena u potpunosti sposobna proći obuku za pripadnicu Specijalnih vojnih zračnih snaga ili pripadnicu komandosa, onda će biti dio njih, rekao je Smith.

Dosad su australske vojnikinje mogle obavljati većinu poslova u australskim vojnim snagama koje čini 59.000 vojnika, među kojima je i posao u podmornicama ili u zračnim vojnim snagama.

U Afganistanu Australke služe u topničkim snagama i kao operaterke bespilotnih letjelica, ali im dosad nije bio dopušten ulazak u pješačke borbene postrojbe i specijalne snage, koje čine ukupno oko sedam posto vojnih radnih mjesta. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox