Regionalna konferencija o infrastrukturi, logistici i transportu

Značaj političkog faktora za razvoj regionalne logističke infrastrukture, što je primarno – željeznička infrastruktura, ili logistički biznis, multimodalni transport i logistički centri, te financijski izazovi i investicijske prilike uoči pristupanju EU, bile su glavne teme regionalne konferencije o infrastrukturi, logistiki i transportu, koja je održana u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade.

 

"Javni i otvoreni regionalni dijalog o razvoju infrastrukture pretpostavka je za razvoj logističkog poslovanja, kao perspektivne grane gospodarstva koja otvara nova i stalna radna mjesta. Interes stranih i domaćih tvrtki za ulaganje u logističke pravce u regiji mora biti iskorišten, a odgovornost za to leži na gospodarskim i političkim elitama", istaknuo je član Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Matasić.

Ulaganja

Na pitanje kako će Hrvatska zadovoljiti rastuće potrebe, odgovorio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Mihotić, koji je istaknuo da se u razvoj lučke, željezničke, vodne te zračne prometne infrastrukture planira, što kroz EU fondove, što kroz koncesije i javno-privatno partnerstvo, uložiti nekoliko milijardi eura, s time da će u sljedećih 10 godina prioritet biti razvoj morskih luka i s njima povezanih željeznica.
Što se razvoja željezničke mreže tiče, najznačajniji projekt je Rijeka – Zagreb – Budimpešta, čija će izgradnja i rekonstrukcija stajati ukupno 3,55 milijarde eura.
U tijeku je i natječaj za koncesionara Zračne luke Zagreb, koji će izgraditi i upravljati terminalom za pet milijuna putnika godišnje, čija je ukupna vrijednost oko 300 milijuna eura, dok se u pomorske luke planira uložiti oko 500 milijuna eura.

Prema konačnim nerevidiranim rezultatima, HŽ infrastruktura ostvarila je u 2010. godini 1.451 milijun kuna prihoda, pozitivan EBITDA od 41 milijun kuna, ali je u financijskih izvještajima za 2010. godinu morala umanjiti vrijednost svojih ulaganja u ovisno društvo Proreg u visini od 19 mil. kuna, što je rezultiralo gubitkom poslovne 2010. godine u visini od 19 milijuna kuna. Društvo Proreg d.o.o. je nakon niza teškoća u poslovanju, kumuliranih gubitaka i nelikvidnosti, u tijeku 2010. godini započeo s postupkom restrukturiranja te se očekuje da će nova ulaganja u to i druga ovisna društva biti zaštićena boljim rezultatima poslovanja ovisnih društava - Branimir Jerneić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture d.o.o.

Ako regija želi iskoristiti svoj položaj spojnice istoka i zapada, kao sve atraktivnijeg transportnog pravca, nužna je suradnja na razvoju infrastrukture, pri čemu treba osigurati adekvatne kapacitete za planiranje i vođenje projekata kako bi se iskoristila značajna sredstva koja za tu svrhu osigurava EU.
Pritom je, zbog rasta potreba, jedan od prioriteta razvoj željezničke infrastrukture i njena povezanost s lukama te logističkim centrima, zaključak je to regionalne konferencije o infrastrukturi, logistiki i transportu. (PS/JK)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox