"Republika Srpska zauvijek, a BiH koliko mora"

Kampanja sadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske, Milorada Dodika, vođena sloganom "Republika Srpska zauvijek, a BiH koliko mora" obilježila je predizbornu kampanju u BiH. Ovo je tek jedna metoda njegovog negiranja srpskih zločina u BiH te naglašavanja potrebe za odcjepljenjem RS, piše Novi list.

 

Dodik je nedavno u Srebrenici izjavio kako ondje nije bilo nikakvog genocida, istovremeno Sarajevo naziva "bliskoistočnim Sarajevom" zbog broja Bošnjaka koji žive u njemu, a koji sada doseže 95 posto. Najavio je i zakonodavnu blokadu zemlje: U RS će biti donesen zakon da će se zakoni koje donese državni parlament primijenjivati samo ako ih potvrdi Narodna Skupština RS.

U Novom listu pišu da Dodika treba shvatiti ozbiljno te da sve navedeno ne trteba gledati kao puko predizborno pretjerivanje. Dodikova stranka u entitskom parlamentu ima apsolutnu većinu, a taj je parlament nedavno usvojio zakon prema kojem se sva imovina na ppodručju RS, koja nije podijeljena između države i entiteta, proglašava vlasništvom RS. Ova odluka, naime, direktno onemogućava ulazak BiH u NATO jer je NATO odobrio primitak BiH u Akcijski plan za članstvo samo pod uvjetom da se sva državna imovina upiše u vlasništvo BiH.

 

Dodik nema konkurenciju

 

Na temelju Dodikovog naloga o određivanju granične crte između RS i BiH, Uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose Republike Srpske uskoro će identificirati entitetsku crtu razgraničenja, što je navodno obaveza po Daytonskom sporazumu.

Strah od Dodikovog uspjeha u provedbi svojih planova definitivno je opravdan, piše Novi list, jer u Republici Srpskoj ne postoji prava alternativa takvoj politici. Koalicija Zajedno za Srpsku prati Dodikov separatizam, ali kritiziraju njegovu taktiku, no vrlo loše. Program europeizacije BiH i RS nigdje se ne nazire.

List također navodi glavnu Dodikovu prednost, a ta je što je pronašao način da provede protueuropske ciljeve i to s pokrićem jer separatizam može legitimirati Daytonskim sporazumom. Kako tvrdi dekan Pravnog fakulteta u Banja Luci, Vitomir Popović, ovo neće biti tek privremena vladavina Milorada Dodika. On je, rekavši da je BiH pred raspadom, sunarodnjake pozvao da podupru taj proces. A oni će ga zasigurno i ovaj put ovlastiti da nastavi u ostvarivanju tog najjasnijeg programa današnje BiH, zaključuje. (M.J.)

 


Izvor: Novi list, 29. rujan 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox