Republikanci: Obama je kriv za pogoršanje gospodarskog stanja

Guverner američke savezne države Indiane Mitch Daniels u republikanskom je odgovoru na govor predsjednika Baracka Obame o stanju nacije priznao da Obama nije odgovoran za gospodarsku krizu, ali ga je okrivio da krizu nije riješio već pogoršao, te da je radikalno povećao američki dug.

Predsjednik nije uzrok ekonomske i fiskalne krize koja se i dalje nastavlja u Americi. Ali on je izabran na obećanju da će to ispraviti, a ne može tvrditi da je u posljednje tri godine napravio išta, osim što je krizu pogoršao. Postotak zaposlenih Amerikanaca je najniži u više desetljeća. Jedan od pet muškaraca primarne radne dobi, a gotovo polovica svih osoba mlađih od 30 godine, danas ne radi, rekao je Daniels.

Obama je po njegovim riječima, s vladinim mjerama usporio, a ne ubrzao gospodarski oporavak, te doveo do "nezabilježene eksplozija trošenja" s kojim su, ionako neodrživom nacionalnom dugu, dodane tisuće milijardi dolara. Ocijenio je da Obamine najave mjera u 2012., obećavaju daljnje radikalno pogoršanje stanje te upozorio da je 2012. godina možda posljednja prava prilika da se obnovi Amerika nade, napredovanja i veće jednakosti.

Daniels je službovao kao direktor ureda za proračun Bijele kuće u administraciji George W. Busha, a za guvernera Indiane izabran je 2004. i ponovo 2008. Popularan u redovima Republikanske stranke, razmatrao je kandidaturu za predsjedničku nominaciju 2012., ali je odustao od toga. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox