Rezultat nezaposlenosti - sve više mladih u vojsci

Zbog zabrinjavajuće loše „krvne slike“ tržišta rada u Hrvatskoj sve više mladi odlučuje se za odlazak u vojsku, piše slobodnadalmacija.hr

Za sve one koji ne žele sjediti kod kuće prekriženih ruku čini se da je izlaz postala vojska. Tako je sve više mladii koji razočarani bezuspješnom potragom za poslom ne gube nadu nego kreću u vojsku. Sigurana stipendija, besplatna stručna literatura, smještaj, prijevoz i prehrana, a na kraju i - siguran posao. Razlozi su to zbog kojih se mnogi mladi ljudi u Hrvatskoj danas, gledajući veliku nezaposlenost i krizu, odlučuju za vojni poziv. Tako Ministarstvo obrane unazad godinu dana bilježi povećan interes za ulazak u sustav Oružanih snaga RH.

Odmah po završetku srednje škole mladi se prijavljuju za program civilno-vojnog školovanja Kadet. Prednost studiranja u tom programu je što se nakon uspješno završenog školovanja kadete prima u djelatnu vojnu službu i upućuje na Temeljnu časničku izobrazbu. Nakon završene časničke izobrazbe dodjeljuje im se prvi časnički čin i raspoređuje na dužnost u postrojbe OSRH.

Točno je da im se na neki način jamči i radno mjesto i sigurna plaća. No, treba imati na umu da svatko tko uđe u program Kadet i odabere školovanje za neko od zanimanja koja su potrebna obrambenom sustavu, da je riječ o zanimanjima koja su i inače deficitarna na hrvatskom tržištu rada. Sigurno je da osobe s takvim deficitarnim zanimanjima imaju velike šanse za sigurnim zaposlenjem, ali i puno većim plaćama, nego što bi to imali u vojsci, kazao je za Slobodnu Dalmaciju vojni analitičar Igor Tabak.

Početkom travnja Ministarstvo obrane otvorilo je i natječaj za civilno-vojno školovanje Kadet u akademskoj godini 2012./2013. Prednost će imati studenti koji upišu jedan od fakulteta tehničkog ili prirodoslovnog usmjerenja. Rok za podnošenje prijava je do 4. svibnja 2012. (HT)

 

 

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox