Rijeka na drugom mjestu u Hrvatskoj po smrtnosti od zloćudnih bolesti

Predsjednik Udruge Eko Kvarnera Vjeran Piršić predstavio je jučer na konferenciji za novinare podatke o smrtnosti od zloćudnih bolesti na području grada Rijeke tvrdeći pritom kako se prošlih desetljeća iznimno povećao broj zloćudnih bolesti te da hitno treba izraditi epidemiološku studiju koja bi utvrdila razloge zbog kojih se to događa.

 

Piršić je rekao da su to podaci Državnog zavoda za statistiku od 2003. do 2008. koji su bili predstavljeni na saborskom Odboru za zaštitu okoliša, a Eko Kvarneru ih je dostavila Ekološka akcija iz Siska. Po tim podacima Rijeka je po prosječnoj stopi smrtnosti od zloćudnih bolesti na drugome mjestu među devet većih hrvatskih gradova.

Na prvome je mjestu Slavonski Brod, a na trećemu Zagreb. Stope u sva tri grada veće su od hrvatskog prosjeka, a tako je i u Osijeku i Sisku. Najveća prosječna stopa smrtnosti od raka bronha i pluća bila je u Rijeci, zatim u Slavonskome Brodu i Sisku, a iznad hrvatskog prosjeka bila je još stopa smrtnosti u Zagrebu.
Piršić je rekao kako začuđuje što je Rijeka, koja je na klimatski povoljnom burovitom području, s relativno visokim standardom građana, na drugome mjestu. Dodao je da se podaci ne odnose na Urinj u Kostreni, u kojemu je Inina rafinerija, te da bi oni ondje vjerojatno bili još lošiji.

Predsjednik ogranka Eko Kvarnera u Kostreni Hrvoje Maračić iznio je podatke o otkupu kuća u blizini Inine rafinerije u Urinju. Anketirane su 62 obitelji, a 57 ih se očitovalo da se žele preseliti zbog onečišćenog zraka i buke. Ina im je za obiteljske kuće površine od 200 do 250 četvornih metara ponudila od 35.000 do najviše 55.000 eura, rekao je Maračić te dodao da im je Ina tako niske cijene ponudila jer želi da pokrenu dugotrajni sudski spor zbog onećišćenja u kojemu neće dugo izdržati. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox