Robna razmjena između BIH i Hrvatske samo kroz dva granična prijelaza?

Nakon ulaska u EU 1. srpnja 2013. Hrvatska će za robnu razmjenu s BiH koristiti samo dva granična prijelaza.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević sastao se s gospodarstvenicima Republike Srpske na čelu s predsjednikom Miloradom Dodikom. Tom je prigodom istaknuo da ni BiH, kao ni Hrvatska ne žele da se 1. srpnja sljedeće godine, kada Hrvatska postaje punopravni član EU, dogodi bilo što što bi poremetilo ekonomsku suradnju dvije zemlje, koja je odlična. Dodao je da će biti formirana i grupa koja će u roku od desetak dana napraviti plan aktivnosti koje treba poduzeti do trenutka ulaska Hrvatske u EU kako ne bi došlo do bilo kakvih promjena, odnosno problema u ekonomskoj suradnji između Hrvatske i BiH. Vidošević je ocijenio da su između BiH i Hrvatske dovoljna dva granična prijelaza za razmjenu robe animalnog porijekla, koliko je i predviđeno, i dodao da "treba izbjeći bilo kakvo politikanstvo u ovim pitanjima" i da "ne treba stvarati probleme tamo gdje ih ne bi trebalo biti".

Robna razmjena između ovih zemalja iznosi dvije milijarde dolara, pri čemu Republika Srpska ima suficit, i smatram da ulaskom Hrvatske u EU ne bi smjelo doći do zastoja, već to mora biti samo etapa u normalnom razvijanju posla, dodao je Vidošević te poželio da BiH da što prije uđe u EU.

Na sastanku je dogovoreno da će predsjednik Dodik u razgovorima BIH s Bruxellesom učiniti sve da uvjeti poslovanja između Hrvatske i BiH, nakon ulaska Hrvatske u EU, ostanu kakvi su danas. Također je dogovorena suradnja na razini komora u sklopu koje će se izraditi platforma za unaprjeđenje suradnje i otklanjanja prepreka koje su moguće zbog promjena u trgovinskom poslovanju ulaskom RH u EU. (PS/HT)

 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox