Rohatinski na posljednjoj sjednici HNB-a: Ponosan sam na sve

Savjeta Hrvatske narodne banke održao je posljednju sjednicu kojom je predsjedao Željko Rohatinski. Sad već bivši guverner osvrnuo se na sve ono što je radio proteklih dvanaest godina i otkrio kako mu je nekada bilo lakše nego Vladi. 

Tom prigodom četvrti guverner Hrvatske narodne banke od osamostaljenja Republike Hrvatske, koji je tu dužnost obavljao tijekom proteklih dvanaest godina, podsjetio je na ključna obilježja tog razdoblja, a napose šestogodišnjeg mandata ovog sastava najvišeg tijela središnje banke, obilježenog stabilnošću cijena, tečaja i bankovnog sustava, u uvjetima svjetske financijske krize. Guverneru Rohatinskom na dosadašnjem radu, rezultatima i načinu vođenja monetarne politike i Savjeta HNB-a, kojem je predsjedao, zahvalili su zamjenik guvernera Boris Vujčić i član tog tijela u oba mandata Silvije Orsag, priopćeno je iz HNB-a.

U svom zaključno/oproštajnom izlaganju, koji je objavio HNB, Rohatinski je istaknuo kako je ponosan na sve ono što su u proteklih šest godina zajedno uradili, na način na koji su radili, na koji su branili svoje stavove nikad se ne skrivajući iza bilo koga. Nešto što će nas pratiti i dalje, kao što nas je pratilo do sada, to je jedna opća ocjena da smo vodili neoliberalnu politiku, a to je apsurd, da ne kažem notorna glupost, kazao je naglašavajući kako je njihova politika bila krajnje intervencionistička. U liberaliziranom sustavu, koji smo prihvatili liberalizirati onda kad smo prihvatili opredjeljenje da uđemo u Europsku uniju, naša politika nije bila liberalna, naša politika je bila krajnje intervencionistička, naglasio je.

Čuvanje tečaja kune 

I taj famozni tečaj, stabilan tečaj, napomenuo je, ne bi bio takav da nije bilo upravo takve intervencionističke politike. Da nje nije bilo, oscilacije bi bile vrlo visoke, kazao je dodajući kako osobno duboko vjeruje da ih sustav ne bi mogao izdržati. Ali ne govorim o tečaju, govorim o načinu na koji smo vodili politiku, to je bila politika visokog intervencionizma, kazao je. Napominjući kako je način na koji su radili bio stalno praćen i snažnim kritikama, domaćim i stranim, istaknuo je kako su imali snage da se ne obaziru na kritike koje nisu bile dobronamjerne i da idu putem za koji su bili uvjereni da je ispravan.

Otišli smo i dalje od toga. Mnogo puta smo konstatirali da monetarna politika, i najbolja da je, ni jedna nije idealna, sama ne može rješavati probleme. Kazali smo, uvijek je potrebna interakcija, uvijek je potreban konzistentan skup politika u ingerenciji centralne banke, u ingerenciji Vlade, u ingerenciji drugih društvenih institucija. Samo s takvim konzistentnim skupom stvari se mogu početi mijenjati, naglašava Rohatinski.

Bilo nam je lakše nego Vladi

To smo govorili i ponekad smo davali i stručne sugestije koje to ostale politike i u kojem pravcu bi trebalo poduzimati. Pri tome smo bili svjesni da je zbog specifičnog položaja centralne banke nama lakše izvesti neke mjere, neke operacije, nego što je to npr. Vladi koja ima i svoj parlamentarni ciklus i svoje birače i javnost itd., istaknuo je.

Ali naš stav je bio, ako smo mi osobno koji sjedimo za ovim stolom bili u nekoliko navrata spremni preuzeti i veliki osobni rizik - sjećate se kakvih je situacija bilo, od prijetnje prekida stand-by aranžmana, blokiranje pregovora o ulasku u EU - mislim da nam je to davalo moralno pravo da tražimo i od drugih da preuzmu određeni rizikNaravno da se to mnogima nije svidjelo, da je izazvalo njihovu odbojnost, netrpeljivost, bijes, do uključujući osobnih animoziteta. Taj element je odigrao ključnu ulogu u događajima koji su prethodili ovoj današnjoj sjednici. Netko je trebao platiti cijenu i ja sam ponosan što tu cijenu plaćam ja. Ponosan sam, a isto tako sam ponosan na sve ono što smo u proteklih šest godina zajedno uradili, na način na koji smo radili, na način na koji smo branili svoje stavove nikad se ne skrivajući iza bilo koga, naglasio je Rohatinski.

I ako bih trebao nešto istaknuti kao moralnu vrlinu, tako rijetku u politici, onda je to bila činjenica da kad smo govorili - da smo govorili istinu, a nismo nikoga zavaravali, uljepšavali, muljali, varali, sviđala se ta naša istina drugima ili ne, zaključio je guverner Rohatinski. (Hina/HT)

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox