Rohatinski: Nova Vlada mora djelovati odmah

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski upozorio je da nema izlaska iz krize bez suštinskih reformi te da svako daljnje kašnjenje može imati dalekosežne i dugoročne negativne posljedice.

Iduća će godina, uz umjereni optimizam, biti po ekonomskim performansama dosta slična 2011. Bitno je, međutim, hoće li se u njoj konačno početi formirati zdrave osnove za budući rast i razvoj jer zbog dosadašnje inertnosti taj proces ozbiljno kasni, a daljnje kašnjenje može imati dalekosežne i dugoročne negativne posljedice. Stoga nova vlada mora djelovati odmah, rekao je Rohatinski na konferenciji Zagrebačke burze u Rovinju koja je okupila dvjestotinjak stručnjaka s tržišta kapitala.

Govoreći o aktualnom gospodarskom stanju u zemlji Rohatinski je kazao kako se Hrvatska nalazi u stanju stagnacije, bez jačih impulsa ekonomskom rastu i strukturnim promjenama, s povećanim rizicima te snažnim socijalnim i političkim otporima prema promjenama.

Nema izlaska iz krize bez suštinskih reformi nasuprot nerealnih očekivanja da će nastavak rasta svjetske ekonomije i završetak pregovora s EU predstavljati lokomotivu koja će povući i hrvatsku ekonomiju bez bolnih rezova, istaknuo je guverner Rohatinski.

Za gospodarsko stanje u zemlji kaže da se može promatrati iz dva kuta gledanja, afirmativnog i upozoravajućeg.

Afirmativnim smatra da nakon pada u prethodne dvije godine za ukupno 7,2 posto, u ovoj su godini ipak zaustavljene negativne tendencije u kretanju BDP-a, deficit tekućeg računa platne bilance sveden je na povijesni minimum, a zaustavljanje rasta inozemnog duga te stupnja vanjske zaduženosti zemlje ukazuje na uspješno refinanciranje tog duga.

Upozoravajuće djeluje to što rast BDP-a i smanjenje platnobilančnog deficita nisu ostvareni na razvojno-perspektivan način već diferenciranim smanjivanjem ključnih komponenti agregatne ponude i potražnje, naglasio je Rohatinski dodavši kako otuda ekonomija ne raste već se nalazi u fazi prilagođavanja eksternom šoku.

Ustvrdio je kako je posljedica toga dodatno povećanje fiskalnog deficita i nastavak brzog rasta javnog duga. (Hina/jh)

 

 

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox