Rok plaćanja od samo 30 dana. Nemoguća misija ili?

Hrvatska će od 1. siječnja 2012. godine početi primjenjivati europsku direktivu o plaćanjima u komercijalnim transakcijama što znači da se rok plaćanja u svim vrstama transakcijama, i u javnom i privatnom sektoru ograničava na 30 dana, piše Večernji list.

No, rok plaćanje može se iznimno produžiti na 60 dana ako je to navedeno u ugovoru i objektivno opravdano. Cilj europske direktive je zaštiti slabije.

Ovo rješenje prihvatio je i hrvatski Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza koji je donesen prije dva mjeseca, a na snagu stupa za tjedan dana.  Inače, ovo je jedan od posljednjih važnijih HDZ-ovih zakona pred kojim poduzetnici strepe. Pomicanje rokova plaćanja na 30 i iznimno 60 dana ne bi bio problem kad bi bilo novca kojim bi se ti rokovi mogli ispoštovati.

Velike kazne

Upućeni tvrde da nije realno očekivati pomicanje rokova plaćanja na 30 dana bez promjena u okruženju. Provedba ovog zakona bit će pod nadzorom financijske policije, a oni koji ga prekrše čekaju velike kazne. Tako bi kazna za dužnika trebala iznositi od 10 tisuća do milijuna kuna, a za odgovornu osobu od tisuću do 50.000 kuna.

Vlada na odlasku hvalila se kako je rok plaćanja pomaknut na 43 dana, no rijetka poduzeća plaćaju svoje obveze u roku od 30 dana. Agrokor tvrdi da svoje obveze podmiruje u roku od 70 dana, iako mnogi tvrde da nije tako. Finini godišnji izvještaji pokazuju da su prosječni rokovi plaćanja među tvrtkama oko 100 dana, a ima i tvrtki koje s plaćanjem kasne pola godine i više. (jk)

 

Izvor: Večernji list, 28. prosinca 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox