Roubini: Ako nafta poskupi na 140 dolara vraća se recesija

Američki ekonomist Nouriel Roubini, koji je predvidio globalnu financijsku krizu 2007., izjavio je da bi rast cijena nafte na 140 dolara za barel mogao izazvati da neke napredne ekonomije otkližu natrag u recesiju.


Ako imate rast cijena nafte kao u ljeto 2008., na 140 dolara za barel, u tome trenutku neka od naprednih gospodarstava počet će ponovo klizati u recesiju - rekao je Roubini novinarima na investicijskoj konferenciji u Dubaiju, prenose američki mediji.

U SAD-u, gdje se rast hitro ubrzava, povećanje cijene nafte za 15 do 20 posto neće izazvati ponovnu recesiju, ali brzina rasta će opet zastati - rekao je Roubini, 52-godišnji profesor ekonomije na Sveučilištu New Yorku, koji je zbog pesimističkih prognoza zaradio nadimak Dr. Sudnji dan.

Narodne pobune u zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, gdje se nalazi više od polovice dokazanih svjetskih rezervi nafte, podigle su cijene nafte tipa Brent na gotovo 120 dolara za barel na londonskoj burzi, dok je u elektronskom trgovanju na newyorškoj burzi NYMEX, sirova nafta za isporuku u travnju u utorak pala za oko 2,11 dolara, na 103,33 dolara za barel. U ponedjeljak je nafta na NYMEX-u dosegla cijenu od 105,44 dolara, najvišu razinu od 26. rujna 2008. Cijene nafte su i do 27 posto veće nego prije godinu dana.

Roubini je istakao da su skokovi cijene energije, povezani s ratovima ili sukobima na Bliskom istoku, prethodili kod tri od pet posljednjih globalnih recesija. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox