RSRH: Strane kompanije u Hrvatskoj otpuštaju radnike i smanjuju njihova prava

Republički sindikat radnika Hrvatske upozorio je da strane kompanije u Hrvatskoj nastavljaju otpuštati radnike i smanjivati njihova materijalna i socijalna prava, posebice HT koji ove godine planira otpustiti još 350 radnika.

Deutsche Telekom (DT), većinski vlasnik HT-a, je rekorder u otpuštanju jer je u desetak godina prepolovio broj zaposlenih. Telekom Austrije, većinski vlasnik Vipneta, kreće ove godine s otpuštanjem radnika, Coca-Cola je to učinila već u više navrata, a Styria smanjuje radna i materijalna prava svojim zaposlenicima, zbog čega štrajkaju novinari Večernjeg lista, pobrojao je predsjednik sindikata Jadranko Vehar na konferenciji za novinare.

Nažalost, u situaciji koja zahtijeva pojačanu sindikalnu aktivnost, sindikalni pokret gubi dah, što pokazuju i nedavni pregovori Vlade, sindikata i poslodavaca iz kojih je jasno da nitko od socijalnih partnera nema recept za izlazak iz krize, ocijenio je Vehar.
Kritizirao je pritom prijedlog gospodarskih i socijalnih reformi sindikalnih središnjica pod nazivom "Nova slika Hrvatske", ustvrdivši kako su središnjice trebale izraditi bolji i konkretniji program za izlazak iz krize. Ne bojimo se toliko sadašnje Vlade nego buduće koja će morati pokrenuti neke izuzetno bolne procese u društvu, a sindikati nisu za to spremni, kazao je Vehar.

Ponovno je optužio HT jer nastavlja proglašavati tehnološki višak, ove godine 350 a iduće 500 ljudi, dok u 2013. sindikalci očekuju još 300 do 500 otkaza. Uprava to radi unatoč tome što HT nema pravog viška zaposlenih jer u kompaniji radi više od 1300 studenata, a mjesečno se odradi čak 50.000 prekovremenih sati. Osim toga, DT u HT-u ostvaruje veliku dobit koju pak ne reinvestira u Hrvatsku nego je izvlači u Njemačku, kaže Vehar.
Dodatni je problem za radnike koji će biti proglašeni viškom što u novom Kolektivnom ugovoru nisu definirane otpremnine, pa se ne zna hoće li dobiti stimulativne otpremnine koje su dosad prosječno iznosile 260.000 kuna bruto za radnike starije od 60 godina.

Sindikat je zbog toga pokrenuo potpisivanje peticije, koju je dosad potpisalo više od 2000 radnika, sa zahtjevom da se otpremnine definiraju najkasnije do 1. svibnja. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox