Rusija nakon dugo odgađanja prodaje udio u Sberbanku

Ruska središnja banka najavila je dugo odgađanu prodaju 7,58-postotnog udjela u Sberbanku s obzirom na poboljšano raspoloženje na međunarodnim tržištima.

Iz središnje banke poručili su da će nakon prodaje udio države iznositi 50 posto plus jedna dionica s pravom glasa. Prodaja udjela sastavni je dio opsežnog trogodišnjeg programa privatizacije vrijednog 40 milijardi dolara koji bi trebao udahnuti život u posustalo gospodarstvo, još uvijek pritisnuto posljedicama financijske krize iz 2008.

U priopćenju banke navodi se da će udio biti prodan na Londonskoj burzi putem globalnih potvrda o deponiranim dionicama, te putem redovnih dionica koje su uvrštene u kotaciju Moskovske burze. Očekuje se da će proces prikupljanja ponuda biti zaključen u srijedu.

Prodaja udjela za nas predstavlja priliku da dodatno proširimo bazu investitora u Sberbanku i da osiguramo uvrštenje u kotaciju na međunarodnim burzama dionica, kazao je Sberbankov izvršni direktor German Gref. Smatramo ovo ključnim korakom u našem širem planu jačanja pozicije Sberbanka koji je vodeća ruska financijska institucija i njezine preobrazbe u jednu od najprofitabilnijih, poslovno najefikasnijih banaka u svijetu s vrhunskim uslugama za klijente, dodao je Graf.

Sberbank je ove godine preuzeo austrijski Volksbank International, preko kojeg je osigurao pristup i na hrvatsko tržište. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox