Ruski vlasnik: Nitko nam nije dokazao da Rafinerija u Brodu zagađuje zrak

Ruski naftni gigant "Zarubežnjeft", vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu, odbacuje optužbe da se iz tih pogona zagađuje zrak i da se pri proizvodnji naftnih prerađevina ne poštuju ekološki standardi.

Mi nismo vidjeli nijednu analizu i nama nije nitko dokazao da smo u određenom dijelu Bosne i Hercegovine ili Hrvatske zagadili zrak. Nikada nitko nije izašao sa službenim podacima i dokazao da rafinerija zagađuje zrak iznad dopuštenih normi, izjavio je Jurij Smirnov, zamjenik glavnog ravnatelja „Zarubežnjefta“.

Nove investicije

Smirnov pojašnjava kako pokazatelji koji se prikupljaju u Banja Luci pokazuju da nema prekoračenja dopuštenih vrijednosti a redovito se provode i analize ispušnih plinova iz procesnih peći i energane.

Sve te kontrole pokazuju da je sve u dopuštenim normama, tvrdi Smirnov.

Pojsnio je kako „Zarubežnjeft“ trenutačno dovršava investicijski program tijekom kojega će u Bosanskom Brodu do 2015. godine biti utrošeno 700 milijuna eura, a za dvije do tri godine početi će i istraživanje mogućih nalazišta nafte u BiH za koja u ruskoj tvrtki procjenjuju da bi mogla biti kapaciteta poput onih u Hrvatskoj ili Sloveniji. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox