SAD: Deset banaka platit će 8.5 milijardi dolara za okončanje revizije ovrha

Foto: Shutterstock

Skupina od 10 američkih hipotekarnih kreditora pristala je u ponedjeljak platiti ukupno 8,5 milijardi dolara kako bi se okončao mandat vlade za pojedinačne revizije ovrha nad kućama, čime se priznalo da se ta revizija pokazala previše glomaznom i skupom. 

Bank of America, Citigroup, JPMorgan Case, Wells Fargo i još šest banaka platit će 3,3 milijarde dolara izravno kvalificiranim zajmoprimcima, te 5,2 milijarde dolara kroz izmjene kredita i oprost dugova, objavili su regulatori. Američki Ured kontrolora valute i odbor guvernera središnje banke - Federalnih rezervi, objavili su da prihvaćaju sporazum jer će se time potrošačima pomoći brže nego kroz reviziju.

U travnju 2011., vlada je zatražila od hipotekarnih kreditora da provedu reviziju ovrha iz 2009. i 2010. godine, kako bi se utvrdilo jesu li zajmoprimci nezakonito ovršeni ili su pretrpjeli neku drugu financijsku štetu zbog greške u postupku ovrhe. Kontrolor valute Thomas Curry, rekao je u izjavi: Postalo je jasno da bi provođenje postupka do kraja preusmjerilo novac od pogođenih kućevlasnika i nepotrebno odgodilo podjelu naknada oštećenim zajmoprimcima.

Oko 3,8 milijuna zajmoprimaca kojima su nekretnine ovršene unutar vremenskog okvira za reviziju postupaka primit će novčanu naknadu, priopćila je agencija. Zajmoprimci bi mogli primiti od nekoliko stotina dolara do 125.000 dolara, ovisno o vrsti pogreške koju su doživjeli. Regulatori su rekli da sporazum zamjenjuje pojedinačne revizije ovršnih postupaka sa "širim okvirom", ne iznoseći druge pojedinosti. Ostale banke uključene u sporazum su: Aurora, MetLife, PNC, Sovereign, SunTrust i US Bank. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox