SAD i Velika Britanija imaju plan koji će spriječiti novu krizu

Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države i Velika Britanija osmislili su strategije za preuzimanje kontrole nad posrnulim financijskim institucijama i za njihovo gašenje koje u konačnici predviđaju i mogućnost prebacivanja gubitaka na teret dioničara. 

Britanska središnja banka Bank of England (BoE) i Američka agencija za osiguranje depozita (FDIC) u zajedničkom su dokumentu objavili da će britanski i američki planovi za rješavanje problema poput kataklizmičkih financijskih kolapsa koji su obilježili financijsku krizu od 2007. do 2009. smanjiti rizike po financijsku stabilnost. FDIC i Bank of England osmislili su strategije gašenja koje uključuju preuzimanje kontrole nad krovnom tvrtkom, prebacivanje gubitaka na dioničare i neosigurane kreditore, a ne na porezne obveznike, te smjenu najviše rangiranih članova uprave koji bi trebali preuzeti odgovornost za svoje poteze, stoji u tome dokumentu.

U SAD-u su nova tijela u čijoj je nadležnosti zapljena i gašenje sistemski važnih financijskih institucija osnovana na temelju takozvanog Dodd-Frankovog zakona o reformi financijskog sustava iz 2010. a u Velikoj Britaniji bit će formirana u skladu s europskim zakonom o sanaciji i likvidaciji, za koji se očekuje da će biti usvojen početkom iduće godine.

I prema američkom i prema britanskom pristupu, posrnule financijske institucije trebale bi nastaviti pružati sve ključne usluge a ujedno se minimalizira opasnost prekogranične zaraze, kažu regulatori.

U obje zemlje vlasnici dionica posrnulih tvrtki mogu očekivati gubitak udjela a vlasnici neosiguranih obveznica mogu očekivati otpis dijela potraživanja kako bi se nadoknadio gubitak koji eventualno ne mogu pokriti vlasnici dionica, stoji u dokumentu. To se nije dogodilo kada su SAD i Velika Britanija bili prisiljeni priskočiti u pomoć svojim velikim bankama u krizi 2008. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox