SAD opovrgava potpuno povlačenje svojih vojnika iz Iraka

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame opovrgla je u nedjelju informacije o tome da je postignut konačan sporazum da se do kraja 2011. godine povuku svi američki vojnici iz Iraka .

 

Bijela kuća i Pentagon rekli su da nije točno izvješće agencije AP koja je, pozivajući se na neimenovane izvore, javila da je Washington potpuno odustao od zamisli da u Iraku nakon 2011. godine ostane određeni broj vojnika koji bi uvježbavali iračke snage.

Američki i irački dužnosnici pregovaraju uvjetima pod kojima će nekoliko tisuća američkih vojnika ostati na terenu a sporna točka u pregovorima je to što Iračani odbijaju Amerikancima dati imunitet kakav su dosad imali. AP je javio da bi u Iraku ostalo samo 160 vojnika koji bi bili vezani za osoblje veleposlanstva SAD u Bagdadu.

Nakon što su 2010. prestali sudjelovati u borbenim operacijama Amerikanci su u Iraku ostavili oko 44.000 vojnika, od kojih bi većina trebala otići kući do kraja godine, u skladu s bilateralnim sporazumom Washingtona i Bagdada. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox