SAD: Računalna greška isključila nuklearne projektile iz sustava

Serija računalnih grešaka u bazi američkog ratnog zrakoplovstva u Wyomingu u subota je isključila iz mreže 50 interkontinentalnih nuklearnih balističkih projektila, jednu devetinu američkog strateškog raketnog arsenala, izvijestila je TV mreža CBS News.

Inženjeri smatraju da je prekid rada u zrakoplovnoj bazi FE Warren uzrokovan kvarom na hardveru računala za kontrolu lansiranja, a ne nestankom struje kao što je ranije izviješteno, prema vojnom dužnosniku upoznatim sa situacijom.

Admiral Mike Mullen, načelnik združenog stožera, odmah je u subotu izviješten o incidentu. On je informaciju proslijedio ministru obrane Robertu Gatesu, a predsjednik Barack Obama izviješten je u utorak ujutro, navodi se u izvješću.

Prema jednom dužnosniku administracije, sposobnost američkog predsjednika da lansira rakete niti u jednom trenutku nije bila smanjena.

Jedan vojni dužnosnik je rekao da je kvar aktivirao protokol za hitne situacije, te da su poslani stražari kako bi osobno provjerili jesu li sve rakete na sigurnom i dobro zaštićene.

Vojska ne vjeruje da je incident bio sabotaža, navodi CBS News. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox