Samaras: Papandreu mora otići da bi se stvari pokrenule

Vođa oporbene grčke desnice Antonis Samaras rekao je u nedjelju da je "spreman pomoći" u formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali pod uvjetom da premijer George Papandreu podnese ostavku kako bi se počela rješavati politička kriza u zemlji.

 

Sve dok Papandreu ne odluči što će učiniti, rješenja neće biti (...). Odlučio sam pomoći i ako on odstupi, sve će poći svojim tokom - rekao je Samaras, nakon kratkog razgovora s predsjednikom države Karolosom Papuliasom. Prije ulaska u zgradu predsjedništva oporbeni čelnik je istaknuo da Grčka "mora poslati poruku stabilnosti".

Papandreu koji je ranije najavio da je spreman odstupiti s vlasti, traži od oporbene desnice da omogući formiranje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se spriječio stečaj zemlje i izlazak iz eurozone. No naišao je na protivljenje Samarasa koji osporava dio programa štednje u vezi s financijskom pomoći Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda.

Glasnogovornik grčke vlade Ilias Mosialos pozvao je u nedjelju političke snage u zemlji da se "tijekom dana" dogovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i o izboru njezina čelnika, u razgovoru za javnu televiziju Net. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox