Samo 44 posto građana zna za pravo na pristup informacijama

Manje od polovice građana zna za Zakon o pravu na pristup informacijama, usvojen prije osam godina, a koji je ključan za suzbijanje korupcije, upozorio je Transparency international Hrvatska (TIH).

U sklopu pete po redu kampanje TIH je od 15. rujna do 15. listopada obišao 17 gradova u kojima je na štandovima građane informirao o Zakonu o pravu na pristup informacijama i o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, izvijestio je na konferenciji za novinare član Upravnog odbora te udruge Zorislav Antun Petrović.

Istraživanje koje je TIH proveo početkom rujna pokazalo je da za Zakon o pravu na pristup informacijama zna tek 44 posto građana, s time da tek 20 posto građana zna da se informacije mogu tražiti od svih tijela javne vlasti. Dužnosnike bi, smatraju, trebala zabrinuti činjenica da čak 76 posto građana drži da tijela javne vlasti ne pružaju dovoljno informacija.

Sve to pokazuje da tijela javne vlasti još nisu dovoljno otvorena i ne pružaju dovoljno informacija građanima, zaključuju u TIH-u.

Nadamo se da će zakon pomoći da se novac iz sumnjivih izvora ne pojavljuje u kampanjama kao što je to, bar po medijskim napisima, bio nebrojeno puta slučaj i da ćemo imati vlast izabranu uz potporu evidentiranih i čistih izvora novca, kazao je Petrović, ustvrdivši da bez poštenih izbora nema ni poštene vlasti.

Predsjednik TIH-a Nikola Kristić podsjetio je da je Državno izborno povjerenstvo izdalo upozorenje strankama i nezavisnim kandidatima kako se treba ponašati u financiranju svojih kampanja. Nada se da je to upozorenje zadnje i ako bude nedopuštenih radnji da će se reagirati sankcijama. TIH će, najavio je Kristić, pratiti jesu li stranke, liste i nezavisni kandidati udovoljili zahtjevima zakona. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox