Samodol zbog MOL-a odlazi iz Hanfe?

Šef Hanfe, Ante Samodol mogao bi biti smijenjen i to iz dva razloga, piše Jutarnji list. Prvi je prijedlog zakona o mirovinskim fondovima, kojim se društvima za upravljanje tim fondovima želi oduzeti polovica imovine da bi se prebacila članovima fondova, a drugi posljednje rješenje o MOL-u.

 

Naime, Hanfa je MOL-ovu kupnju Ininih dionica proglasila manipulacijom tržišta, i prema Zakonu o tržištu kapitala, ona to ima svako pravo učiniti te obustaviti trgovanje tim dionicama, no Samodol je to očito napravio u pogrešnom trenutku. Odnosi između Vlade i MOL-a konačno su se popravili, MOL je pristao na isplatu dividende iz Ine, a završetak pregovora s EU je blizu. Blizu uzevši u obzir i Mađarsku koja predsjedava, a bila nam je vrlo naklonjena, no s obzirom na trenutnu situaciju s mađarskom naftnom kompanijom, tko zna. Hanfa piše i kaznenu prijavu protiv MOL-a i planira jednu do pet godina zatvora za sve odgovorne osobe, a zavrzlama s MOL-om vjerojatno je i glavni razlog zašto bi Samodol mogao biti smijenjen.

Službeno, Samodola bi se smijenilo zbog pritužbi za bahato ponašanje i netrepeljivost, a Mađari su čak povukli i punomoć svom odvjetničkom uredu u Hrvatskoj kako bi se zaštitili od Samodolovih napada, jer je on taj ured navodno zvao i tražio informacije.

Samodola se i ranije prozivalo, konkretno SDP ga je prozvao za političku korupciju u slučaju naredbe Opatiji da preuzme dionice Liburnia Riviera Hotela po višestruko višoj cijeni tek kad je HDZ otamo otišao s vlasti.

Samodol, piše Jutarnji list, nije ljut ni iznenađen i tvrdi da je to sve normalno – kako su ga imenovali, tako ga mogu i smijeniti. (MJ)

 

Izvor: Jutarnji list, 20. svibanj 2011.
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox