Sanader bivšem direktoru Plinacroa: Olabavi malo s tim Mađarima, trebaju nam!

Bivši direktor Plinacroa Branko Radošević posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da mu je bivši premijer Ivo Sanader poručio da će morati odstupiti ako s Inom ne dogovori preuzimanje skladišta zemnog plina Okoli, što je bio jedan od uvjeta za izuzimanje plinskog poslovanja iz Ine.

Rekao mi je da malo olabavim s tim Mađarima jer nam oni trebaju, kazao je Radošević odgovarajući na pitanja tužiteljstva koje Sanadera tereti za primanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Osim Sanadera, na Radoševića je navodno utjecao i bivši član uprave Ine Jozo Petrović koji ga je također nagovarao da se zaključi ugovor o Okoliju. Radošević je, kako je kazao, pregovore prethodno prekinuo jer Ina nije pristala na klauzulu da se ugovor poništi ako Plinacro ne osigura novac. Svjedok je kazao da mu se Petrović predstavio kao osoba od povjerenja bivšeg premijera i kazao da će Sanader "biti ljut ako se posao ne dovrši čim prije".

Raspravljanje na sjednicama Vlade

Bivši direktor Plinacroa tvrdi i da se o izuzimanju plinskog poslovanja iz Ine raspravljalo i na sjednicama vlade te na sastancima na kojima su sudjelovali tadašnja potpredsjednica vlade Jadranka Kosor te ministri Marina Matulović Dropulić i Ivan Šuker.

Na kraju je, kaže, dogovoren ugovor koji je štitio interese Plinacroa, jer je Vlada preuzela garanciju vraćanja kredita. No, Radošević je, na pitanje Sanaderove obrane, ustvrdio da kupnja skladišta Okoli u konačnici nije bila opravdana. Vlada ga je, naime, ranije prodala zajedno s Inom pa je njegovo ponovno kupovanje bio dodatni trošak zbog kojega je cijena plina dugoročno rasla, zaključio je svjedok. (Hina/jk)

 

 

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox