Sanader: Ne osjećam se krivim

Bivši premijer Ivo Sanader izjavio je da se ne osjeća krivim niti po jednoj točki objedinjene USKOK-ove optužnice koja ga, osim za ratno profiterstvo u aferi Hypo, sada tereti i za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini.

Ne osjećam se krivim, kazao je Sanader pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac zagrebačkog Županijskom suda Ivan Turudić. Sanader se na isti način očitovao i o prvoj optužnici za ratno profiterstvo, odnosno primanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke. To je sada postalo prva točka objedinjenog optužnog akta, a druga je primanje mita od čelnika MOL-a.

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Tamara Laptoš USKOK tvrdi da je Sanader za 10 milijuna eura, osim prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom strateškom partneru, trebao dogovoriti i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatska. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Jedini dokaz protiv Sanadera je Ježićev iskaz

Očitujući se o drugoj točki optužnice Sanaderov je branitelj Čedo Prodanović prigovorio da je ona podignuta iako istraga "nije dovršena na kompletan način". Smatra da je jedini dokaz protiv Sanadera iskaz vlasnika DIOKI-ja i Novog lista Roberta Ježića preko čijih je tvrtki navodno isplaćen dio mita te da USKOK nije ispitao niti jednog svjedoka čiji bi iskaz Sanaderu išao u prilog. Što se tiče ugovora s MOL-om USKOK nije dokazao da je on zaista štetan za Hrvatsku, tvrdi obrana. Proteže se teza da je Sanader imao takav autoritet da su svi sudionici sastanaka, bezpogovorno iščitavajući njegove želje koje nisu bile javno manifestirane, glasale u korist zaključenja ugovora ne znajući da bi oni bili štetni jer ih je neprikosnoveni Sanaderov autoritet u tome sprječavao, a oni su glasali samo kako bi mu ugodili, kazao je Prodanović.

Suglasnost dali svi članovi užeg kabineta vlade

Ponovio je da su za zaključenje navodno štetnih ugovora s MOL-om suglasnost dali svi članovi užeg kabineta vlade, predsjedništvo HDZ-a i koalicijski partneri. Sve vezano za pregovore i pisanje tehničkih nacrta ugovora obavio je svjedok Damir Polančec koji je i danas stajališta da su ti ugovori povoljni za Hrvatsku. Osim tvrdnje da se radi o štetnim ugovorima i poražavajuće činjenice za ministre i članove predsjedništva HDZ-a da su glasali protiv svoje volje u ovom slučaju nemamo ništa, zaključio je Prodanović. (Hina/HT)

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox