Sanader prvi put na suđenju za spojenu optužnicu

Bivši premijer Ivo Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje je iz remetinečkog zatvora doveden oko 9 sati, očituje se o spojenoj optužnici za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanju mita od čelnika MOL-a.

Ti su slučajevi spojeni odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda na zahtjev USKOK-a zbog ekonomičnosti postupka. Sanaderova obrana tome se nije protivila, istaknuvši da su ti postupci od početka trebali biti vođeni kao jedan. Kako se Sanaderu pred istim sudskim vijećem pod predsjedanjem suca Ivana Turudića već sudi za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke suđenje će formalno početi iznova. 

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš pročitat će optužnicu u kojoj će prva točka biti provizija od Hypo banke, a druga uzimanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave mađarske naftne tvrtke MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za upravljačka prava u Ini. Bivši premijer će se potom očitovati o krivnji, koju je već odbacivao u svemu za što ga se tereti.

Snimka ručka Hernadija, Sanadera i Ježića

Prvu je optužnicu za slučaj Hypo prošli tjedan odbacio kao konstrukciju koju mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj.  Iz dosadašnjih istupa obrane i odvjetništva najveći prijepor mogli bi izazvati USKOK-ovi dokazni prijedlozi, ponajprije snimka zajedničkog ručka Sanadera, Hernadija i Roberta Ježića u zagrebačkom restoranu koju je USKOK pribavio nakon podizanja optužnice i koja još nije uvrštena u spis. USKOK je tu snimku kao dokaz predložio na sjednici optužnog vijeća koje je početkom tjedna potvrdilo optužnicu za slučaj Ina-MOL, ali nije odlučivalo o dokaznim prijedlozima.

Sanaderova obrana žestoko se protivi uvrštenju snimke jer smatraju kako je riječ o nezakonitu dokazu i povredi tajnosti osobnih podataka. Obrana je najavila i moguće podnošenje kaznene prijave protiv vlasnika restorana koji je dvije godine čuvao snimku susreta bivšeg premijera i čelnika MOL-a, održana nakon Sanaderova odlaska s premijerske dužnosti. Smatraju, naime, da je riječ o snimci koja je služila isključivo za zaštitu objekta te da je, kad je prestala svrha za koju je snimljena, trebala biti uništena. (Hina/HT)

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox