Sarkozy: Gadafi može izbjeći najgore ako prekine napade

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je da će se "vrata diplomacije ponovo otvoriti" kada prestanu napadi na civile u Libiji, pozivajući pukovnika Moamera Gadafija da "odmah i bezuvjetno" počne provoditi rezoluciju UN-a kako bi "spriječio najgore".

Pukovnik Gadafi još može spriječiti najgore ako odmah i bezuvjetno ispuni sve zahtjeve međunarodne zajednice - rekao je Sarkozy nakon susreta na vrhu zapadnih i arapskih čelnika u Elizejskoj palači.

Vrata diplomacije ponovo će se otvoriti čim napadi prestanu - dodao je.

Danas interveniramo u Libiji po mandatu UN-ova Vijeća sigurnosti. S našim partnerima, napose arapskim, činimo to da bismo zaštitili civile od režima koji, opijen krvlju, ubija vlastiti narod, zbog čega je izgubio svaku legitimnost - istaknuo je francuski predsjednik.

Interveniramo kako bismo libijskom narodu omogućili da sam izabere svoju sudbinu. Prava mu se ne mogu oduzimati nasiljem i terorom - istaknuo je.

 

Sarkozy je kazao kako su savezničke snage već u akciji iznad Libije i sprječavaju snage odane Gadafiju u zauzimanju pobunjeničkog uporišta Bengazija.

Naši zrakoplovi već sprječavaju napade na grad - rekao je Sarkozy dodajući da se vojna akcija zapadnih saveznika koju podupiru arapske zemlje može zaustaviti ako Gadafi prekine napade.   (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox