Sarkozy: izvanredni summit euro zone u ožujku

Čelnici 17 zemalja članica euro zone okupit će se u ožujku na izvanrednom summitu kako bi se dogovorili o paktu o konkurentnosti, nizu mjera čiji je cilj izbjeći ponavljanje dužničke krize, izjavio je u Bruxellesu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

 

Donesena je odluka da se u ožujku sazove summit šefova država ili vlada euro zone -  rekao je Sarkozy nakon završetka summita 27 zemalja članica EU-a.

 

Na tom summitu bi se trebao postići dogovor o njemačko-francuskom prijedlogu pakta za konkurentnost kako bi se ojačala fiskalna disciplina i usklađenost gospodarskih politika unutar euro zone.

 

Prijedlog pakta za konkurentnost predviđa da zemlje članice slijede zajedničke ciljeve u mirovinskom sustavu, poput produljenje radnog vijeka i odlazak u mirovinu sa 67 godina života, politici plaća, što uključuju ukidanje automatskog povećanja plaća u visini stope inflacije u onim zemljama koje imaju takav sustav indeksacije te uvođenje proračunske ravnoteže i ograničavanje duga kao ustavne obveze.

 

Sastanci na vrhu čelnika euro zone nisu uobičajeni za razliku od summita svih 27 zemalja članica. Sljedeći redoviti summit svih 27 članica EU-a predviđen je za 24. i 25. ožujka.

 

Njemačko-francuski prijedlog za rješavanje dužničke krize u euro zoni te stanje u Egiptu posve su zasjenili glavne teme zbog kojih je sazvan summit u petak - energiju i inovacije.

 

Više zemalja članica odmah je izrazilo nezadovoljstvo zbog njemačko-francuske inicijative, poput Belgije, Austrije, Irske, Španjolske, Portugala, Luksemburga, Poljske.

 

Oni zamjeraju Berlinu i Parizu da se međusobno dogovore i onda ostale zemlje članice stave pred svršen čin.  (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox