Saudijska Arabija želi uništiti proizvodnju nafte u drugim zemljama!

Na redovitom sastanku predstavnika zemalja članica OPEC-a, odlučeno je da neće biti smanjivanja proizvodne kvote od 31,5 milijuna barela dnevno koliko OPEC trenutno proizvodi. Nakon objave vijesti cijena nafte je naglo pala dodatnih 4% te se sada nalazi vrlo blizu najniže razine u posljednjih 7 godina. U trenutnu pisanja analize na platformama Admiral Marketsa cijena WTI nafte iznosi 40,42$ po barelu, a cijena BRENT nafte 43,03$ po barelu.

Razlog inzistiranja OPEC-a na visokim proizvodnim kvotama u situaciji u kojoj je globalna proizvodnja nafte rekordno visoka je jednostavan. Saudijska Arabija – najutjecajnija članica OPEC-a, koja od svih zemalja na svijetu ima najniži trošak proizvodnje nafte, želi dodatnim rušenjem cijene uništiti proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala svoj udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji te značajan utjecaj na cijenu nafte koji dolazi sa visokim udjelom. Druge arapske zemlja koje su članice OPEC-a za sada podržavaju ovakvu politiku Saudijske Arabije, no npr. Iran i Venezuela nisu zadovoljni odlukom koja će vrlo vjerojatno dovesti do dodatnog pada cijena.

Predstavnik Venezuele koja je zahtjevala smanjenje proizvodnje od 5%, nakon sastanka je otvoreno izjavio da je trenutna situacija "katastrofalna". No Saudijski plan za sada djelomično funkcionira. Proizvodnja nafte u SAD-u od svibnja postepeno opada, a broj aktivnih bušotina je u godinu dana pao sa 1030 na 545. Na temelju odluke donesene u petak, većina stučnjaka za naftno tržište sada očekuje da će cijena nafte vrlo brzo pasti ispod 40$ po barelu, a neki čak smatraju da ne treba isključiti niti pad na 30$. Analitičari Admiral Marketsa se slažu da postoji velika vjerojatnost da će cijena nafte u kratkom roku pasti ispod 40$ po barelu, no smatraju da se cijena neće duže od nekoliko mjeseci zadržati na tako niskoj razini. Dodatan pad cijene će ubrzati zatvaranje bušotina koje imaju visok trošak proizvodnje te dovesti do otkazivanja novih investicija u naftnoj industriji što će dugoročno smanjiti razliku između ponude i potražnje.

Sve niža cijena će povećati potržanju nafte od strane krajnjih potrošača, ali i velikih kupaca. Kina je već najavila da će u 2016. godini kupiti dvostruko više nafte nego ove godine kako bi iskoristila nisku cijenu i napunila strateške rezerve. Kada se uzmu u obzir događaji neočekivani događaji kao što su političke krize i potencijalni teroristički napadi, postoji velika vjerojatnost da cijena nafte ponovno početi rasti i dosegnuti 80$ po barelu mnogo prije 2020. godine do kada to očekuje Međunarodna energetska agencija (IEA). (Analitičar: Josip Kokanović)  PS/S.P.

 Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox