Saznajte tko je rekorder po plaćanju prekovremenih sati u javnoj upravi

Nakon najave ministra financija Slavka Linića o ograničavanju prekovremenih sati u javnoj upravi na maksimum od 10 sati i ukidanju ugovora na određeno vrijeme, Poslovni dnevnik je istražio tko su rekorderi po plaćanju prekovremenih sati.

U blic aneti novinari portala Poslovni.hr kontaktirali su nekoliko javnih kompanija i ministarstava s pitanjima koliko imaju zaposlenih na određeno vrijeme te na ugovore o djelu, kada ti ugovori istječu i koliko im novca odlazi na plaćanje prekovremenih sati djelatnika.

Anketa je pokazala da je HEP grupa među kontaktiranima apsolutni rekorder po broju isplaćenih prekovremenih sati za 2011. godinu. Prošle godine grupa HEP je naime na račun ukupno 102.472 prekovremeno odrađena sata isplatila bruto iznos od 5.932.190 kuna, što ga čini rekorderom i među javnim tvrtkama i među ministarstvima.

Nakon HEP-a po ciframa koje su lani za „ostajanje iza 5“ isplatili nalaze se ministarstva među njima je rekorder Ministarstvo vanjskih poslova koje je prošle godine na prekovremene sate isplatio 3,4 milijuna kuna.

Najviše zaposlenih na određeno u Croatia osiguranju

U Janafu u pravilu nema prekovremenog rada, za razilku od HRT-a koji prekovremene ističe kao nametnutu nužnost zbog specifičnosti televizijskog posla koji zahtijeva rad na terenu, pa je tako u 2011. isplaćeno 42.321 prekovremenih sati odnosno 2.356.153,64 kuna, što predstavlja 0,5% ukupno isplaćene bruto mase plaća na HRT-u, koji inače ima 62 radnika zaposlena na ugovore na određeno vrijeme, a značajan dio njih istječe koncem ožujka ove godine. Najveći dio prekovremenih sati (preko 90 posto) u Croatia Airlinesu vezan je, kažu u toj kompaniji, za sektor tehničkih poslova, gdje se obavljaju izvanredni radovi za treća lica, no ti se poslovi naplaćuju i tako nadoknađuje trošak prekovremenih sati.

U HEP grupi zaposleno je 16 radnika na određeno , što je mali broj u odnosu na 13.705 zaposlenih na neodređeno. Imaju i 15 zaposlenih na temelju ugovora o djelu, koji se u pravilu sklapaju na godišnjoj osnovi. Croatia osiguranje zapošljava 325, a Croatia Airlines 75 radnika na određeno – i svima ugovori (u CA) ističu tijekom ove godine. Od ukupno 379 radnika tek četvero njih u Janafu imaju ugovor na određeno vrijeme. Janaf ima samo jednog zaposlenog na ugovor o djelu.

Iz tvrtke Autocesta Rijeka Zagreb kažu nam kako od ukupno 730 zaposlenih imaju osam radnika na određeno. Za dvoje njih ugovori ističu 2013., a ostalima ove godine. Lani je u toj tvrtci odrađeno 1375 prekovremenih sati, što je koštalo 165.620,53 kune. Imaju i četiri zaključena ugovora o djelu.  (jh)

 

 

Izvor: www.poslovni.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox