SDP i HDZ gotovo izjednačeni

HDZ i SDP gotovo su izjedančeni, pokazuje istraživanje tvrtke Prizma provedeno u srpnju i kolovozu za HDZ, piše Večernji list.

Prema istraživanju provedenom na 300 ispitanika u svih deset izbornih jedinica na području Hrvatske, da su sada izbori SDP bi dobio 26,8 posto glasova, a HDZ 24,9 posto glasova.  Slična situacija bila je u kolovozu 2007. godine kada su HDZ i SDP bili izjednačeni, da bi pobjedu na izborima odnio HDZ. Na trećem mjestu, da sama izlazi na izbore bila bi Hrvatska narodna stranka sa 7,3 posto, slijedi HSS sa 5,3 posto glasova te izborni prag na razini cijele države prošli bi još samo Hrvatski laburisti sa 5,2 posto glasova.

Ako se zbroje rezultati svih stranaka Kukuriku koalicije (SDP-HNS-IDS-HSU), tada bi koalicija osvojila 37,8 posto glasova, što odgovara rezultatima Crobarometra za srpanj. Istraživanje upućuje da se koalicija ne isplati previše jer SDP ne može pridobiti 34 posto birača, a koalicija 44 posto glasača.

Koalicija ima negativan sinergijski učinak i ona se strankama ne isplati jer odbijaju veći broj glasača nego što dobivaju njome, tvrdi Ana Tkalec Verčić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Što je više partnera, više je i neprijatelja. Moguće je da nekoga tko bi glasao za SDP, odbija HNS i obratno, kaže komunikacijski stručnjak Krešimir Macan iz agencije Manjgura. (jk)

 

Izvor: www.vecernji.hr
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox