SDP prikupio 58 potpisa za izglasavanje nepovjerenja Kosorovoj... Hoće li uspjeti?

Na temelju prikupljenih 58 potpisa saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista, SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog za iskazivanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor, koju oporbenjaci smatraju odgovornom za sve lošiju gospodarsku situaciju, neprovođenje reformi, te gubitak vjerodostojnosti pred građanima zbog brojnih afera i unutarnjih sukoba u HDZ-u.

Moramo raditi svoj posao, jer smatramo da je vlada ovu zemlju izblamirala, prolazimo kroz jednu agoniju, i ekonomsku, i moralnu i političku i ne želimo za to snositi ni dijeliti odgovornost. Mi s tim nemamo veze, nudimo nešto drugo, nešto bolje i pozivamo sve one koji žele dobro Hrvatskoj da nam se pridruže, izjavio je čelnik SDP-a Zoran Milanović.

S obzirom na omjer snaga u parlamentu nije izgledno da će Sabor izglasati nepovjerenje, no  Milanović je rekao: O tome ćemo raspravljati. Naš posao je da u ovoj instituciji hrvatske demokracije o tome govorimo i to radimo.

Milanović je napomenuo da se zahtjev za iskazivanje nepovjerenja premijerki ili vladi ne upućuje često, da Ustav to ograničava na jednom u šest mjeseci. No, u ovom trenutku druge nema, ova vlada toliko je loša da se o njoj, ako ništa drugo, barem treba otvoreno razgovarati, i o premijerki, poručio je.

Svatko snosi odgovornost što podupire ili ne podupire. Ovdje nema ničeg osobnog, ovo je javna stvar, rekao je Milanović upitan hoće li SDP zamjeriti zastupnicima nacionalnih manjina ako ostanu uz Vladu.

Iako se do jučer nagađalo da će SDP od Sabora tražiti da iskaže nepovjerenje cijeloj vladi, ta je stranka 58 potpisa zastupnika prikupila za prijedlog da se nepovjerenje iskaže premijerki Kosor.

U tom prijedlogu premijerku drže odgovornom za sve lošiju situaciju u Hrvatskoj, pad standarda građana i BDP-a, rast nezaposlenosti, vanjskog duga, deficit državnog proračuna.

Nedostatak sustavne gospodarske i socijalne politike te promašenost tzv. mjera gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske uzrokovali su daljnji pad gospodarstva, a time i daljnji pad životnog standarda velikog broja hrvatskih građana, sve veće socijalno i ekonomsko raslojavanje u hrvatskom društvu što je posljedično rezultiralo gubitkom povjerenja građana u institucije države, u smislu osiguravanja gospodarskog napretka Hrvatske, vladavine prava i pravde te socijalnog blagostanja njenih građana, stoji u prijedlogu.

Premijerka Kosor je, navodi se, odgovorna i za neprovođenje nužnih reformi u državi, čime je, drže u oporbi, zakočen razvoj Hrvatske i izlazak iz gospodarske, ali i socijalne krize. Ističu da reforme nisu provedene u poreznom sustavu, u zdravstvu, mirovinskom i socijalnom te sustavu državne uprave i pravosuđu, kao ni u sustavu lokalne samouprave, "čime je cjelokupno funkcioniranje države dovedeno u vrlo ozbiljnu situaciju".

Oporba u prijedlogu navodi da je premijerka izgubila vjerodostojnost u očima hrvatskih građana, zbog velikih i nepremostivih sukoba unutar vladajućeg HDZ-a, te mnogobrojnih afera vezanih uz članove i čelnike te stranke, kao i uzajamnih optužbi i nepovjerenja među članovima vlade i drugim dužnosnicima.

Premijerka Kosor vjerodostojnost je, stoji u prijedlogu, izgubila i zbog mnogobrojnih kaznenih djela i malverzacija koje su rezultirale istražnim i kaznenim postupcima protiv donedavnih najviših HDZ-ovih i vladinih dužnosnika.

Zbog svega navedenog, zastupnici podnositelji prijedloga smatraju da predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor ne uživa povjerenje građana, te Saboru predlažu da joj ne izglasa povjerenje.

Budući da je za uvrštavanje u dnevni red plenarne sjednice takvog prijedloga potrebno prikupiti potpise jedne petine saborskih zastupnika (30-tak), a prikupljeno ih je 58, predsjedavajući sjednicom Vladimir Šeks tu je točku automatizmom i uvrstio u dnevni red.

Vlada se o tom oporbenom prijedlogu treba očitovati u roku osam dana od njegova podnošenja, a Sabor ga treba raspraviti i o njemu glasovati u roku od sedam do 30 dana. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox