SDP upozorava: Zaposleno je svega 40 posto žena!

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske Gordana Sobol upozorila je na nisku stopu od 40 posto zaposlenosti žena danas u Hrvatskoj te na jaz u plaćama između muškaraca i žena jer za isti posao i kvalifikaciju muškarci imaju 13 posto veću plaću nego žene.


Hrvatska danas ne prepoznaje potencijale ženskog poduzetništva. Još nedavno bilo je 20 posto poduzeća kojima su vlasnice bile žene, a sada je to smanjeno pet posto. Žene koje su lani išle u mirovinu imale su 21 posto manju plaću od muškaraca, a ukinuta je i jedina suvisla mjera pozitivne diskriminacije - raniji odlazak žena u mirovinu - upozorila je Sobol na konferenciji za novinare u SDP-u povodom Međunarodnog dana žena na temu mogućnosti poboljšanja položaja žena na tržištu rada.

Sobol je istaknula kako je u EU jedna trećina žena poduzetnica. Navela je da Hrvatski zavod za zapošljavanje koristi novac iz IPA fonda od 20 milijuna eura za obrazovanje 300 žena, no samo kako bi naučile napisati CV ili razgovarati s poduzetnikom, dok svega 20 ih uči kako napraviti projekt za vlastiti biznis. A sretne smo ako njih četiri doista uspiju i otvoriti svoj biznis - kazala je Sobol.

SDP-ov saborski zastupnik Danijel Mondekar ukazao je da ne postoji analiza poslovnih niža za žene poduzetnice. Naveo je da se ove godine za žensko poduzetništvo planira izdvojiti osam milijuna kuna, nešto više nego prijašnjih godina kada je to bilo u prosjeku po pet milijuna, ali i ocijenio kako je "sve to 'kikiriki'" u usporedbi s onim koliko bi mogli dobiti s obzirom da je žensko poduzetništvo moguće financirati iz brojnih EU fondova.

Posebno je naglasio važnost obrazovanja žena, kao i projekata poput onog W2W- Woman to woman (Žena ženi) gdje žene mogu svojim iskustvom pomoći onima koje žele otvoriti svoj obrt ili tvrtku, a tu je, dodaje, posebno važna poticanje samozapošljavanja od strane vlade. To bi se moglo učiniti poreznim olakšicama, kao što se to prakticira u EU, besplatnom obrazovanju kroz e-učenje i sustav direktnih potpora, a upravo će to biti i dio SDP-ova gospodarskog programa, zaključio je Mondekar. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox