Šeik Althani: Hrvatski turizam je djevičansko područje za strane investitore

Hrvatska se treba specijalizirati za određena područja i u njima nuditi vrhunsku kvalitetu, a investitorima omogućiti fer natjecateljske uvjete i nastaviti sa suzbijanjem korupcije i uklanjanjem administrativnih zapreka ulaganjima kako bi u punoj mjeri iskoristila skoro članstvo u Europskoj uniji za privlačenja stranih investicija.

To su glavni naglasci sa prve panel diskusije u okviru međunarodnog investicijskog foruma Invest in Croatia 2011, koji je počeo danas poslije podne u organizaciji Vlade i uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca. Ferit Sahenk, predsjednik i glavni izvršni direktor Dogus Grupe iz Turske, smatra da je ulazak Hrvatske u EU važan jer postavlja standarde koji podižu sigurnosti stranih investitora.

Frank Stronach, osnivač najveće kompanije za proizvodnju dijelova u automobilskoj industriji Magna International, rekao je: Hrvatska kao mala zemlja se mora specijalizirati jer se ne može s velikima natjecati u serijskoj proizvodnji.  Šeik Mohamed Althani, član kraljevske obitelji i poslovni čovjek iz Katara, turizam, o kojem je općenito bilo najviše riječi tijekom rasprave, drži važnim područjem za plasman stranih investicija. Naglasio je: Hrvatski turizam je još uvijek djevičansko područje za strane investitore.

Sudionici rasprave smatraju da ključni rezultat borbe protiv korupcije treba biti jednakost domaćih i stranih investitora u nadmetanju za projekte iz javnog sektora. Smatraju da Hrvatskoj na neki način na ruku ide i trenutna kriza u eurozoni, kao i globalni slom špekulantskog kapitalizma. Tako David Fass smatra: Investitori su od prebacivanja papira vraćaju realnoj ekonomiji i proizvodnji što bi Hrvatska mogla iskoristiti. Također drži da je tajming ulaska Hrvatske u EU sjajan, jer, kako je rekao aludirajući na krizu EU-a u kaosu je puno mogućnosti.

Po podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do kraja prvog tromjesečja ove godine iznosila su ukupno 24,3 milijardi eura. Po djelatnostima, najveći se iznos od 8,5 milijardi eura odnosi na ulaganja u banke. Slijede ulaganja u trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini u iznosu od 2,7 milijardi eura u proteklih nešto više od 18 godina, u proizvodnju naftnih derivata 1,5 milijardi eura, te poslovanje nekretninama u što su stranci uložili ukupno 1,4 milijarde eura. U razdoblju od 1993. do kraja ožujka ove godine najviše su u Hrvatsku investirali ulagači iz Austrije (6,1 milijarda eura), a slijede ulagači iz Nizozemske (3,7 milijardi eura) i Njemačke (više od 3 milijarde). (Hina/HT)

 

 

 

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox