Šeks: Mirovinu sam aktivirao da spriječim eventualne zakonske promjene

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks potvrdio je navode da je zatražio mirovinu, ali i da ju je odmah stavio u mirovanje.

Nakon što se u javnosti započela velika rasprava oko aktiviranja zastupničkih mirovina nekolicine zastupnika, Šeks je rekao: Istina je. Zavod za mirovinsko osiguranje mi je odredio visinu mirovine, ali sam tu mirovinu odmah stavio u mirovanje. To sam napravio iz jednoga razloga da preveniram eventualne zakonske promjene koje bi mogle ugroziti stečena prava zastupnika koji su već ostvarili po različitim osnovama, iako to mene ne tangira s obzirom da ja imam i previše mandata, kazao je Šeks, ali i dodao da je to ipak napravio "iz predostrožnosti" i da ne bi došlo do neke zakonske promjene koja bi ga ugrozila jer su, kako navodi, u nekoliko zadnjih godina već u tri ili četiri navrata mijenjani zakoni prema kojima je smanjivana zastupnička mirovina za 10 posto.

Komentirao je i zakonitost samog postupkaAko je nešto zakonito, a ovo je zakonito, ja sam iskoristio svoje pravo, imam 42,5 godine radnog staža i to sam mogao napraviti sada, a mogao sam napraviti i kasnije, naveo je ponovivši da je to učinio sada da prevenira moguće promjene koje bi ugrozile njegov postojeći status.

Zahtjev za mirovinama podnijela je još nekolicina zastupnika izabranih u ovom sazivu sabora. To su HDZ-ovac Stjepan Milinković, Ivanka Roksandić i Ana Lovrin, HDSSB-ovac Boro Grubišić, te zastupnici manjina Deneš Šoja i Furio Radin.. Hrvatski laburist Dragutin Lesar ocjenjuje da je to dokaz da "nešto što formalno pravno jeste zakonito, nije ni pošteno ni moralno"Predsjednik Sabora Boris Šprem je kazao kako se objavom popisa zastupnika koji su zatražili izdavanje potvrda o trajanju mandata udovoljilo učestalim zahtjevima novinara, a što, naglasio je, ne mora značiti i da su aktivirali zastupničku mirovinu. (Hina/HT)

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox