Šeks za slab odaziv krivi dužničku krizu EU

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je kako je slaba izlaznost hrvatskih građana na referendum o ulasku u EU rezultat prije svega dužničke krize u Uniji, ali i krize povjerenja u političke institucije u Hrvatskoj.

Prije svega, relativno slaba izlaznost rezultat je velike krize u eurozoni i krize pojedinih velikih zemalja EU-a, rekao je Šeks u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru. To je istovremeno rezultat krize povjerenja u institucije političkog sustava u RH, dodao je.

Šeks je naglasio da bez promjene ustava kojom je utvrđeno da je za prolaz referenduma dovoljna većina izašlih, današnji referendum ne bi prošao jer na njega nije izašlo više od polovice hrvatskih birača. Kraj ovih rezultata večeras, da je ostao stari ustav, Hrvatska ne bi bila u EU, jer ne bi bilo 50 posto izašlih, rekao je Šeks.

Dodao je da je ipak brojka od 67 posto od izašlih birača koja se izjasnila za ulazak u EU "i više nego solidan rezultat".

Hrvatski građani su, prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenima u 20 sati, većinom glasova podržali pristupanje Hrvatske Europskoj uniji za koje je glasovalo 67,06 posto birača, dok je protiv bilo 32,37 posto birača. Prema tim rezultatima, za ulazak Hrvatske u EU glasovalo je 272.608 birača. To je više od potrebnih 50 posto plus jedan birač koji su trebali glasovati "za" da bi referendum o udruživanju Hrvatske s EU bio pozitivan. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox