Sezona poskupljenja: Veće cijene struje i plina

Kućanstva će od , 1. svibnja, plaćati 20 posto višu cijenu električne energije te prosječno 22 posto veću cijenu prirodnog plina.

Odluke o poskupljenju struje i plina hrvatska je vlada donijela krajem prošlog tjedna. Po podacima HEP-a, raspon poskupljenja električne energije za kućanstva kreće se od 18 do 21 posto, ovisno o karakteristikama potrošnje, odnosno radi li se o jednotarifnim ili dvotarifnim brojilima, kolika je kod dvotarifnih potrošnja u višoj i nižoj tarifi i slično. Za prosječne kupce u kategoriji kućanstva, odnosno za one koje godišnje troše oko 3.600 kilovatsati, odnosno oko 300 kWh mjesečno, poskupljenje znači da će od svibnja mjesečno za struju izdvajati 40-50 kuna više nego do sada.

Od 1. svibnja električna energija poskupljuje i za ostale kategorije potrošača, a prosječno je povećanje ukupnih troškova za te potrošače, odnosno poduzetništvo, u rasponu od 9,5 do 12 posto. Prema prošlotjednoj odluci vlade prirodni plin za kućanstva prosječno poskupljuje za 22 posto, dok će dio industrije zadržati cijenu od 2,13 kuna po prostornom metru, a 6,75 posto smanjuje se cijena plina za škole, bolnice i dio industrije. U Hrvatskoj je 36 distributera plina i cijene se razlikuju od distributera do distributera, a u prosjeku će plin poskupiti za 22 posto.

Najveći distributer plina, Gradska plinara Zagreb objavila je da će kućanstva koja ona opskrbljuje od danas plaćati plin po cijeni od 3,61 kunu po prostornom metru, što je oko 21 posto više od dosadašnjih 2,989 kuna, a izraženo u kilovatsatima  nova je cijena 0,390089 kuna po kWh i sve su cijene s PDV-om. Uz to, vladinom je odlukom uvedena i fiksna naknada za distribuciju plina od 16,50 kuna (bez PDV-a, a s 25 posto PDV-a to iznosi 20,625 kuna) koja će se naplaćivati po svakom ispostavljenom računu ili novčanoj obvezi. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox