Siemens odustaje od nuklearne tehnologije

Njemački gigant Siemens definitivno okreće novu stranicu kada je o nuklearnoj energiji riječ i više neće sudjelovati u razvoju nuklearne tehnologije, već će se ograničiti na isporuku konvencionalne opreme poput turbina, rekao je za nedjeljno izdanje časopisa Der Spiegel direktor Siemensa Peter Loescher.

Više nećemo sudjelovati u cjelokupnom razvoju nuklearne tehnologije, izgradnji nuklearnih centrala niti u njihovu financiranju. To je poglavlje za nas završeno, izjavio je Loescher. Od sada ćemo nastaviti s isporukom konvencionalne opreme poput turbina, što znači da ćemo se ograničiti na tehnologije koje nisu namijenjene samo nuklearkama, već i termoelektranama na plin ili na ugljen, objasnio je.

Ovakvo priopćenje direktora Siemensa očekuje se već nekoliko mjeseci, osobito nakon katastrofe u japanskoj nuklearki u Fukushimi te "nakon jasnog stajališta što ga je, u pogledu ovog pitanja zauzelo društvo, kao i politički svijet u Njemačkoj", piše Der Spiegel. Njemačka je vlada još u ožujku donijela odluku o hitnom prekidu rada najstarijih nuklearnih reaktora u zemlji, a do 2022. namjerava se u potpunosti odreći nuklearne energije.

Loescher je također izjavio kako se otkazuje i zajednički projekt s ruskom grupom Rosatom, kada je o nuklearnom sektoru riječ, no dvije tvrtke i dalje namjeravaju nastaviti suradnju, ali, kako je istaknuo, na drugim poljima. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox