Signal investitorima: Libijske pobunjenike priznala i Svjetska banka

Svjetska banka službeno je priznala vladajuće Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) kao novu libijsku vladu te da je NTC od Svjetske banke, nakon šestomjesečnog rata, zatražio pomoć u obnovi vitalnih usluga i razvoju programa zapošljavanja.

Kako se Libija počinje oporavljati od ratnog sukoba, od Svjetske banke je zatraženo da predvodi napore na području obnove infastrukture, programa zapošljavanja mladih, uslužnih djelatnosti, javne potrošnje i upravljanja financijama, priopćila je Svjetska banka.

U priopćenju također stoji da je od Svjetske banke zatražena obnova vodenog, energetskog i transportnog sektora te da, u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), pomogne u pripremi budžeta i ponovnoj uspostavi bankovnog sektora.

Priznanje bivših pobunjenika kao nove libijske vlade od strane Svjetske banke i MMF-a obično je signal donatorima i investitorima da se angažiraju u toj zemlji. Libijski problemi su jedinstveni jer nakon više desetljeća Gadafijeve vladavine Libija nema uređenu državnu strukturu a državne službe su bile loše vođene. (Hina/jk)

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox