Sindikat metalaca traži ukidanje zabrane ugovaranja poslova u brodogradilištima

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević zatražio je da Vlada ovoga tjedna ukine zabranu ugovaranja poslova u brodogradilištima, inače je sindikat spreman na prosvjede.

Zabrana ugovaranja novih poslova, koja se ne odnosi jedino na pulski Uljanik, traje već godinu dana, a time Europska komisija pokušava "motivirati" hrvatsku Vladu da napokon riješi problem restrukturiranja hrvatske brodogradnje. No, zbog toga je u splitskom brodogradilištu trenutno čak 350 ljudi na čekanju, kaže Dragičević.

Sindikat također strahuje da će tvrtka Uljanik TESU (Tvornica električnih strojeva) doživjeti stečaj kao što se desilo Alatnici, pa apelira na vlast da pomogne opstanku te tvrtke koja, smatraju sindikalci, ima perspektivu.

Za TESU bi bilo idealno da Hrvatski fond za privatizaciju doznači sredstva koja su se sporazumom obvezali uplatiti, čime bi tvrtka podmirila obveze i isplatila plaće radnicima te nastavila s daljnjom proizvodnjom, kaže sindikalni povjerenik za Uljanik Đino Šverko. Pritom je podsjetio da je za prošlogodišnjeg štrajka Vlada obećala pomoć od 16 milijuna kuna, ali je dosad TESU dobio manje od polovice tog iznosa. (Hina/jk)

 

Foto: Ilustracija

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox