Sindikat: Strojovođi je bilo naređeno da prođe kroz crveno

Sindikat strojovođa Hrvatske oštro je osudio izjave da se kod željezničke nesreće u kojoj je prije nekoliko dana život izgubio strojovođa Damir Domitrović, radilo o odronu kamenja, već tvrde da je posrijedi nebriga HŽ-a, piše Novi list. HRT pak doznaje da je strojovođa dobio pismeni nalog da prođe kroz crveno svjetlo koje je upozoravalo da na pruzi nešto nije u redu.

 

Predsjednik Sindikata Nenad Mrgan, u HRT-ovom Dnevniku 3 potvrdio je ovu informaciju, dodavši da će tražiti neovisnu istragu da se pronađe krivac.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Sindikat je istaknuo da je kapitalni remont spornog tunela izvršen prije samo dvije godine, u što je utrošeno 150 milijuna kuna, piše Novi list. Problem je doduše u tome što je tada bio obnovljen i učvršćen samo lijevi potporni zid, no ne i desni, a s obzirom da se on urušio, riječ je o građevinskom objektu, a ne odronu zemlje, tvrdi Mrgan, što ukazuje na propust i nemar HŽ-a.

Sindikat je upozorio na vrlo teško stanje u ovom poslu, tvrde da radnici svaki dan nose glavu u torbi te da se svake godine troše novci na remonte upitne kvalitete koji neopravdano traju godinama. Također, ulazi se u vrlo skupe i ne tako važne projekte, dok se paralelno ignoriraju manjih zahvati koji bi mogli spriječiti ovakve tragedije, piše Novi list.

Uprava HŽ-a i dalje tvrdi da je bilo riječi o odronu zemlje, da nema prikrivanja informacija te da će se istraga provesti u najkraćem mogućem roku.

Jučer su u spomen na poginulog Damira Domitrovića svi vlakovi u 10 sati stali na jednu minutu, a strojovođe su pritisnuli trube na svojim lokomotivama, piše HRT.

Svi se sada nadaju, osim odgovornih naravno, da će se pronaći krivac za ovu tragediju i da će se ovakve stvari ubuduće spriječiti, što samo dokazuje da se u Hrvatskoj tragedija prvo mora dogoditi da bi se nešto poduzelo po tom pitanju, a i to je onda upitno. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 12. travanj 2011., www.hrt.hr
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox