Sindikat traži hitan sastanak s Vladom o sudbini 3. maja

Foto: Shutterstock

Povjereništvo Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu 3. maj zatražilo je hitan sastanak s predstavnicima Vlade na kojem bi se razmotrilo teško stanje u riječkom škveru, a predstavnici radnika dobili informacije o Vladinim daljnjim namjerama u vezi privatizacije brodogradilišta. 

Sindikalci u pismu premijeru Zoranu Milanoviću i prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Radimiru Čačiću u ime više od 2400 radnika i njihovih obitelji, oko 600 radnika kooperanata te dobavljača, traže da se 3. maju osiguraju novi poslovi koji bi omogućili redovitu isplatu plaća, te da ih Vlada i ministarstvo gospodarstva izvijeste o daljnjoj sudbini brodogradilišta.

Stanje u riječkom brodogradilištu je krajnje ozbiljno, dijelovi proizvodnih procesa već su bez posla a radnici iz tih dijelova preraspoređeni u završne faze izgradnje broda, posla je sve manje, tako da na naše navoze nemamo više što staviti, jer nije ugovoren niti jedan brod, upozoravaju sindikalci.

Sindikat je danas odlučio da će se nakon skupa radnika, koji je najavljen za srijedu, 14. studenog, u brodogradilištu idućeg dana održati i skup članova sindikata, kako bi se poručilo Upravi, vlasniku i Vladi da radnici žele raditi i od rada živjeti te da je eventualni stečaj neprihvatljiv.

Pozivamo sve radnike 3. maja i kooperante iz svih društava da se zajedno borimo protiv neugovaranja poslova i neisplate plaća, protiv zatvaranja 3. maja te protiv politike koja nas je i dovela u ovu situaciju, poručuju sindikalci. Također pozivaju članove sindikata da se pripreme za sudjelovanje na prosvjednom skupu koji zajednički organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga sindikata idućeg četvrtka, 22. studenog, na Markovom trgu u Zagrebu. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox