Sindikat traži radničko dioničarstvo u RIZ - Odašiljačima

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH-IS) u RIZ - Odašiljačima traži provedbu programa radničkog dioničarstva te poziva Vladu da ne smjenjuje Nadzorni odbor, izvijestila je na konferenciji za novinare sindikalna povjerenica u RIZ - Odašiljačima Marina Glokević. 

Glokević je kazala kako, prema informacijama sindikata, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predlaže Vladi smjenu predsjednice NO-a Vesne Čižmar, što bi se trebalo zbiti na sjednici Vlade u četvrtak. Sindikat smatra da za smjenu nema razloga, štoviše da je NO na čelu s Vesnom Čižmar ispravio brojne propuste prethodnog NO-a i uprave. Glokević tvrdi kako je bivša uprava odgovorna za nepotrebne troškove, kao što su angažman zaštitarske tvrtke za 300 tisuća kuna, PR agencije za 50 tisuća kuna, a forenzika računala pojedinih radnika koštala je više od 60 tisuća kuna.

Sindikalistica sumnja da su povod traženju smjene predsjednice NO-a potpisi gotovo svih radnika kojima se od Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) traži pokretanja programa radničkog dioničarstva koje bi omogućilo RIZ - Odašiljačima perspektivu i razvoj, koji se naziru u proizvodnji digitalnih električnih brojila.

Ta će brojila prema obvezama Hrvatske kao buduće članice EU-a, morati biti instalirana u kuće, stanove i druge objekte. Netko očito ne želi da RIZ - Odašiljači sudjeluju u tom unosnom poslu, a u igri je i atraktivna lokacija poduzeća u blizini parka Maksimir, smatraju u sindikatu. Cilj je program brojila izdvojiti, proizvodnju odašiljača ugasiti i domoći se lokacije, kaže Glokević.

Predsjednik SMH-IS-a Vedran Dragičević traži od Vlade podršku za radničko dioničarstvo u RIZ - Odašiljačima i sadašnju upravu. Time bi se, kako je rekao, osigurala egzistencija 240 zaposlenih u RIZ-u i njihovih obitelji. U protivnom, najavljuje otpor i industrijske akcije. Predsjednik Uprave RIZ - Odašiljača Željko Marić kaže da je bivše uprava ostavila loše stanje, a da je unatoč tome tvrtka s naručiteljima u Japanu i Koreji, zemljama koje su jake u tom području, dogovorila isporuku elektronike te da razvija dva nova tipa brojila. Perspektiva su i generatori veće snage koji se koriste u industriji i za kojima vlada dobra potražnja, kaže Marić. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox